Achizitiile din Romania sunt gestionate prost si dauneaza mediului concurential

Miercuri, 04 Aprilie 2007, ora 18:10
819 citiri

Companiile romanesti par a fi reticente in privinta folosirii consultantilor finciari si strategici in fuziuni si achizitii, ceea ce duce la tranzactii prost gestionate si subevaluari ale companiilor si dauneaza, implicit, industriei respective si mediului concurential, a aratat BAC Investment Bank.

Reprezentantii bancii de investitii BAC au declarat, miercuri, ca poate fi remarcata o "reticenta" a companiilor romanesti cand vine vorba sa apeleze la consultanti pentru fuziuni si achizitii.

"In prezent 80% din tranzactiile corporate din Romania nu se bazeaza pe o strategie de vanzare si o evaluare solida a companiilor", este de parere analistul economic BAC Investment, Matei Paun. Ceea ce este alarmant este ca acest sentiment din piata are loc intr-o perioada in care fondurile de investitii si companiile mari straine manifesta un interes tot mai mare fata de firmele romanesti. "Subevaluarea unei companii si tranzactiile prost gestionate au un impact negativ nu numai asupra societatii vandute, ci si asupra industriei si mediului concurential".

Consultanta strategica si financiara pe asemenea proiecte presupune intermedierea tranzactiei propriu-zise si pregatirea companiei propuse spre vanzare, analizarea aspectelor pozitive sau negative si evaluarea potentialului de crestere.

Potrivit reprezentantilor BAC, a gestiona cu resurse interne vanzarea unei companii "presupune riscuri peste cel al unui pret sub valoarea reala".

KBC Lease, divizia de leasing a grupului financiar belgian KBC, a anuntat pe 29 martie finalizarea achizitiei pachetului majoritar de 99,34% la compania romaneaca Romstal Leasing si preluarea integrala a INK Insurance Broker. Pretul ambelor companii a fost de 70 milioane euro (240 milioane lei).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...