Acord de joint venture de 116 mld. dolari in domeniul mineritului de fier

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 18:26
1296 citiri
Acord de joint venture de 116 mld. dolari in domeniul mineritului de fier

BHP Billiton si Rio Tinto, primele doua grupuri miniere din lume, au incheiat un acord de joint venture de 116 miliarde de dolari, prin care isi combina operatiunile din vestul Australiei de pe segmentul mineritului de fier.

Marii clienti din China ai celor doua companii s-au declarat nemultumiti de semnarea intelegerii, insa aducerea acordului la finalitate trebuie sa depaseasca obstacole importante, cel mai dificil fiind obtinerea avizului competitional Comisiei Europene, care ar putea ridica intrebari legate de un posibil monopol pe piata fierului.

Acordul a fost "desenat" initial in luna iunie, insa a fost formalizat abia sambata, prin memorandumuri angajante semnate de directorii ambelor companii.

Fiecare companie va detine cate 50% din actiunile tuturor companiilor si activelor de pe segmentul mineritului de fier din vestul Australiei, dar va continua sa comercializeze independent minereul pe piata, se arat intr-un comunicat transmis de BHP Billiton si Rio Tinto.

Companiile anticipeaza finalizarea tranzactiei in a doua jumatate a anului viitor. Comunicatul nu cuprinde detalii legate de vreo plata efectuata intre cele doua companii in baza acordului, insa informatiile vehiculate anterior in piata indica un pret de 5,8 miliarde de dolari acceptat de BHP Billiton, Rio Tinto avand operatiuni mai extinse in regiunea vizata.

Companiile au reiterat ca estimeaza economii de 10 miliarde de dolari pe an din costuri de capital si cheltuieli operationale prin combinarea operatiunilor. Investitorii au aratat ca acordul nu va avea un impact semnificativ pe piata si ca este invaluit in incertitudine, deoarece pozitia Comisiei Europene nu este cunoscuta.

"Ne vom asigura ca acordul corespunde total legislatiei antitrust a Uniunii Europene", a declarat la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Jonathan Todd, fara a oferi alte comentarii. Acordul survine esecului incercarii BHP Billiton de a cumpara Rio Tinto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fier, #joint, #minerit, #venture , #stiri Impact