Acord in Balcani pentru reducerea poluarii transfrontaliere

Joi, 22 Mai 2008, ora 12:25
1193 citiri
Acord in Balcani pentru reducerea poluarii transfrontaliere

Opt state din Europa de Sud-Est, printre care este si Bulgaria, s-au angajat, in cadrul unei reuniuni la Bucuresti, sa reduca riscurile poluarii transfrontaliere si sa-si informeze vecinii privind proiecte care ar putea aduce prejudicii mediului inconjurator, relateaza AFP. Cele opt state sunt: Bulgaria, Albania, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Croatia si Muntenegru. Acestea au fost reprezentate la reuniune de ministri sau ministri adjuncti ai mediului.

Cele opt state au semnat un acord prin care se obliga sa adopte criterii comune de evaluare a "impactului transfrontalier negativ" a unei anumite activitati economice. De asemenea, statele promit sa-si informeze vecinii privind demararea oricaror proiecte in zonele de frontiera, precizand care este tehnologia folosita si termenul prevazut pentru finalizarea activitatii, precum si ce masuri au fost luate pentru reducerea riscurilor poluarii.

Documentul este semnat in cadrul celei de a 4-a Reuniuni a Partilor la Conventia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului in Context Transfrontalier, care a fost semnata in anul 1991, in Finlanda, sub egida a Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite.

"Acordul de la Bucuresti ofera statelor din Europa de Sud-Est cadre pentru o mai buna colaborare internationala ce are drept scop prevenirea, reducerea si urmarirea riscurilor pentru mediul inconjurator", se arata in declaratia Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite. DNEVNIK (Bulgaria)