Activele bancilor britanice sunt inca in pericol de depreciere

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 17:09
1343 citiri
Activele bancilor britanice sunt inca in pericol de depreciere

Bancile britanice raman "vulnerabile" la riscul de depreciere a activelor, cauzat de un potential declin in apetitul pentru risc al investitorilor, conform raportului bancii centrale a Marii Britanii, publicat vineri si citat de Bloomberg, informeaza NewsIn.

Derivativele si alte instrumente financiare reprezentau circa 40% din activele totale ale bancilor britanice la sfarsitul lui 2009, conform raportului stabilitatii financiare al Bank of England, publicat vineri, la Londra.

La nivel global, pierderile generate de deprecieri de active au crescut in luna iunie la 7.800 miliarde de dolari, fata de 4.500 miliarde de dolari in martie.

"In cazul in care temerile legate de riscurile suverane cresc, sau apetitul pentru risc al investitorilor continua sa se diminueze, valoarea activelor poate sa scada si mai mult. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra solvabilitatii detinatorilor acestor active, inclusiv a Marii Britanii si a bancilor internationale", se mai precizeaza in raport.

Autoritatile internationale se straduiesc sa-si intareasca sistemele bancare, dupa ce institutiile de creditare au anuntat, la nivel global, deprecieri ale activelor in valoare de 1.780 miliarde de dolari, de la inceputul crizei financiare pana in prezent.

Bancile vor avea nevoie de pana la 375 miliarde de dolari pentru a-si majora capitalul si lichiditatile, conform noului set de reglementari Basel III, care va fi introdus pana la sfarsitul lui 2012, conform estimarilor analistilor de UBS, citati de Bloomberg.

In timp ce bancile britanice sunt inca vulnerabile la o scadere a valorii activelor, ele au atenuat acest risc prin reducerea numarului de instrumente de creditare detinute, cu 21% la 207 miliarde de lire sterline (310 miliarde dolari) anul trecut, conform raportului Bank of England.

Pierderile de pe urma deprecierii valorii unor astfel de active ale celor mai mari patru banci britanice s-au redus la 9 miliarde de lire sterline in 2009,de la 20 de miliarde de lire, anul precedent.

Banca centrala a Marii Britanii a mai precizat in raport ca actuala criza a datoriei publice din Europa a majorat riscul de instabilitate in sistemul financiar britanic, iar institutiile bancare au nevoie de capital suplimentar pentru a se proteja in fata socurilor.

"Viteza cu care se transmit probleme Greciei catre alte tari si piete a subliniat erorile grave din sistemul financiar global. Bancile britanice se confrunta cu un numar mare de provocari si trebuie sa se mentina rezistente intr-un mediu atat de dificil", mai mentioneaza raportul.

Activele detinute de bancile britanice in Grecia si alte tari europene cu economii emergente care se confrunta cu probleme de finantare sunt modeste in comparatie cu restul regiunii.

Bancile britanice sunt "expuse in special" sistemelor bancare din Franta si Germania, acestea reprezentand aproximativ un sfert din activele bancare detinute de britanici la nivel global

#active, #banci, #britanice, #depreciere, #grecia, #proble , #stiri Impact