Aerul care ucide. Top 10 cele mai poluate tari din lume

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 11:48
15452 citiri
Aerul care ucide. Top 10 cele mai poluate tari din lume

Statele emergente sunt deseori laudate pentru cresterea rapida, insa, nu la fel de des, se vorbeste despre reversul medaliei: impactul pe care-l are o dezvoltare accelerata asupra mediului inconjurator.

Organizatia Mondiala pentru Sanatate (WHO) a dat recent publicitatii un raport ce analizeaza calitatea aerului in tari din toata lumea. Pe baza acestui studiu, CNBC a realizat topul celor mai poluate 10 state.

Aproape toate sunt mari producatori de petrol si gaze naturale sau economii emergente care inregistreaza o crestere rapida.

Studiul WHO a analizat calitatea aerului din 91 de tari, masurata in functie de cantitatea de particule PM10 pe metru cub.

Particulele PM10 sunt particule de maxim 10 micrometri care pot cauza boli sau infectii. Conform WHO, un nivel PM10 de peste 20 micrograme pe metru cub reprezinta o amenintare pentru sanatatea locuitorilor din tara respectiva.

Cele mai poluate 10 state din lume au un nivel al PM10 de sase pana la 14 ori mai mare. 

Locul 10 - Kuweit

Nivel de poluare: 123 ug/m3

Kuweit este printre cele patru state bogate in petrol din Orientul Mijlociu care au intrat in acest top. De asemenea, este al patrulea cel mai mare exportator de petrol dintre tarile OPEC, cu o industrie care genereaza jumatate din PIB.

Acest stat pe a fost pe primele pagini ale ziarelor in timpul primului razboi din Golf, in 1990, cand trupele iraqiene au incendiat campurile cu petrol. Rezultatul a fost poluarea masiva a aerului si contaminarea solului. A fost nevoie de doua decenii de curatare a mediului.

Astazi, poluarea este cauzata in mare de rafinariile locale si de fabrici. Anul trecut, 15.000 de studenti au protestat impotriva poluarii, insa guvernul a sustinut ca nivelele sunt in standardele de mediu.

Cu toate acestea, unele fabrici au fost inchise temporar pentru a se imbunatati calitatea aerului.

Locul 9 - Nigeria

Nivel de poluare: 124 ug/m3

Nigeria este cea mai poluata tara din Africa si a opta cea mai populata din lume, cu peste 155 milioane de locuitori.

Urbanizarea rapida si dezvoltarea economica au dus la o planificare industriala haotica. Orase precum Lagos sunt sufocate de gestionarea deficitara a deseurilor si de nivelele inalte de poluare.

Locul 8 - Iran

Nivel de poluare: 124 ug/m3

In Iran se gaseste cel mai poluat oras din lume, Ahvaz, care este de trei ori mai poluat decat media tarii. Ahvaz, cunoscut pentru campurile de petrol, este un oras desertic puternic industrializat in care locuiesc 1,3 milioane de oameni.

Iran este pe locul trei in lume din punct de vedere al rezervelor de petrol si pe locul doi la cele de gaze naturale.

Benzina produsa local, de calitate slaba, este constiderata a fi "vinovata" de nivelul foarte inalt de poluare a aerului.

Locul 7 - Emiratele Arabe

Nivel de poluare: 132 ug/m3

Emiratele Arabe Unite sunt al patrulea cel mai mare exportator de petrol si printre cele mai dezvoltate economii din Orientul Mijlociu.

Statul a trecut printr-o crestere economica rapida in ultimii 30 de ani. Industriile de gaze naturale si petrol si sectorul transporturilor contribuie cel mai mult la poluarea aerului.

Dubai, cel mai populat oras din emirate, este fruntas in lume la poluarea provocata de trafic, 42% din poluarea aerului avand aceasta cauza.

Locul 6 - Egipt

Nivel de poluare: 138 ug/m3

Leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii din lume, Egipt este unul dintre cele patru state africane din acest top.

Cea mai mare sursa de poluare este reprezentata de fabricile care emit grafit, gaze si praf de ciment. In plus, poluarea cauzata de automobile este o problema majora in orase precum Cairo.

Locul 5 - Arabia Saudita

Nivel de poluare: 143 ug/m3

Arabia Saudita este cel mai mare producator si exportator de petrol din lume, detinand o cincime din rezervele mondiale.

In ultimele cateva decenii, pe masura ce industria petroliera a Arabiei Saudite a inflorit, poluarea mediului si a coastei marine a atins cote ingrijoratoare.

Activitatile industriale ce au loc langa coasta genereaza cantitati enorme de apa poluata.

Locul 4 - Senegal

Nivel de poluare: 145 ug/m3

Arhitectura urbana inadecvata si dezvoltarea economica din ultimele cateva decenii au plasat Senegal in top 5 cele mai poluate tari din lume.

Cele mai mari surse de poluare sunt mineritul, emisiile vehiculelor si combustibilii utilizati pentru producerea de energie. Copiii din regiunea Gambia din Senegal expusi la fumul emis de sobe si cuptoare se confrunta cu riscuri de sase ori mai mari de a dezvolta infectii respiratorii. Estimarea a fost realizata de Banca Mondiala in urma cu 10 ani.

Locul 3 - Pakistan

Nivel de poluare: 198 ug/m3

Poluarea aerului este in Pakistan de aproape 10 ori mai mare decat nivelele considerate periculoase de WHO.

Instabilitatea politica, coruptia si lipsa de masuri guvernamentale pentru reducerea emisiilor de carbon au dus la crearea unui nor gros de fum deasupra marilor orase cum ar fi: Karachi, Lahore si Islamabad.

Locul 2 - Botswana

Nivel de poluare: 216 ug/m3

Poate parea ciudat ca o tara cu o populatie de doar 2 milioane de oameni este pe locul doi in acest top. Insa Botswana este acoperita in proportie de 80% de Desertul Kalahari.

Statul era unul dintre cele mai sarace din Africa in momentul in care s-a rupt de stapanirea britanica, in 1966.

Astazi, Botswana este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere si cel mai mare producator de diamante. Pe de alta parte, mediul a fost puternic afectat de incendii si de poluarea generata de industria minerala.

Locul 3 - Mongolia

Nivel de poluarel: 279 ug/m3

Mongolia este cea mai poluata tara din lume. Aici se gaseste si cel mai poluat oras din lume, Ulaanbaatar.

In timpul celor mai friguroase luni din an, din decembrie pana in februarie, orizontul acestui oras este complet ascuns de un nor gros de fum gri-maroniu.

In Mongolia, cele mai importante surse de poluare sunt cuptoarele pe baza de carbune si boilerele utilizate pentru incalzire si gatit. De asemenea, traficul congestionat si automobilele vechi contribuie la poluarea tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cele mai poluate orase, #cele mai poluate tari, #poluare, #protectia mediului , #stiri Impact