Afacerile din industrie s-au redus cu 16,6% in iunie

Miercuri, 05 August 2009, ora 11:00
1547 citiri
Afacerile din industrie s-au redus cu 16,6% in iunie

Cifra de afaceri din industrie a scazut in luna iunie cu 16,6% fata de luna similara din 2008, marcand a opta luna la rand de declin, dupa diminuarea semnificativa a afacerilor din industria extractiva si de prelucrare, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), relateaza NewsIn.

Dupa primul impact major al crizei asupra economiei romanesti, in toamna anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut, in ritm anual, cu 4% in noiembrie 2008, cu 9,3% in decembrie, cu 17,9% in ianuarie, cu 20,7% in februarie, cu 10,6% in martie, cu 18,4% in aprilie si cu 19,2% in mai. Ultima luna de crestere a fost in octombrie 2008, cand afacerile din industrie au urcat cu 7,3% fata de aceeasi luna din 2007.

Afacerile din industria extractiva s-au redus in iunie cu 18,1% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea prelucratoare, cu 16,5%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cel mai mare declin a avut loc in luna iunie in ce priveste cifra de afaceri din industria energetica, unde afacerile s-au redus cu 33,9% fata de aceeasi luna din 2008.

Alte scaderi semnificative au fost inregistrate in industria bunurilor intermediare (-26,6%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-19,1%). Scaderi ceva mai mici ale afacerilor au avut loc in industria bunurilor de uz curent, de 13,1%, in timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 6%.

Fata de luna mai, cifra de afaceri din industrie a crescut in iunie pe total industrie cu 7,4%, sustinuta de cresterea afacerilor din industria prelucratoare, cu 7,6%, si din sectorul extractiv, cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in toate domeniile. Astfel, cifra de afaceri din industria bunurilor de capital a avansat cu 14,2%, cea din sectorul energetic, cu 11,1%, din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 6,8%, a bunurilor de uz curent, cu 4,8%, si a bunurilor intermediare, cu 3,3%.

Scadere de 17,2% in primele sase luni

In perioada 1 ianuarie - 30 iunie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 17,2%, ca urmare a scaderii cu 17,5% a afacerilor din industria prelucratoare si cu 10% a celor din sectorul extractiv.

Pe marile grupe industriale, scaderi importante ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-34,8%), cea a bunurilor intermediare (-27,4%), a bunurilor de folosinta indelungata (-23%) si industria bunurilor de uz curent (-8,1%). Pe de alta parte, industria bunurilor de capital a crescut cu 2,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#afaceri, #industrie, #profit, #trimestru, #firme , #stiri Impact