Angajatorii nu mai au bani de pensiile private obligatorii

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 13:51
1142 citiri
Angajatorii nu mai au bani de pensiile private obligatorii

Efectele crizei incep sa se faca simtite, in conditiile in care unii angajatori nu mai pot plati contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), numarului de conturi goale fiind, astfel, in crestere, a declarat joi presedintele APAPR.

"Pe piata pensiilor private obligatorii simtim deja somajul", a mentionat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, fara sa ofere mai multe detalii.

El a precizat ca valoarea medie a contributiei pe piata pensiilor private obligatorii este in scadere. De asemenea, cresterea somajului, a falimentelor si folosirea tot mai frecventa a creditului fiscal reduce numarul de conturi alimentate cu contributii luna de luna, acestea fiind principale efecte ale crizei in piata de pensii private obligatorii.

Astfel, conturile goale reprezentau peste 27% din total in aprilie 2009, fata de 23% in mai 2008, la debutul incasarii contributiilor.

Pe de alta parte, toate aceste efecte ale crizei sunt compensate de cresterile salariale si de numarul peste asteptari al noilor-intrati in pilonul II, ceea ce lasa neafectat volumul lunar al contributiilor virate catre fonduri, potrivit APAPR.

Pe fondul crizei, administratorii vor fi obligati sa-si schimbe strategiile de investitii pentru fondurile de pensii obligatorii, in afara portofoliilor-tinta asumate la start. Un alt impact negativ l-a avut inghetarea, de catre guvern, a contributiilor in 2009 la 2% din salariul brut.

In privinta pietei pensiilor private facultative (pilonul III), Andanut sustine ca "sunt oameni care nu mai pot plati".

Ca principal efect al crizei pe aceasta piata ar fi numarul mult mai mic de participanti (vanzari noi) decat estimarile initiale si chiar cele revizuite, precum si o acumulare mai lenta a activelor administrate.

De asemenea, se constata o reducere usoara, dar totusi sesizabila, a gradului de colectare a contributiilor pe pilonul III, in principal de la clientii individuali.

In acelasi timp, nu exista posibilitatea unei difersificari prea mari a investitiilor fondurilor, din cauza volumelor mici, care conduce pentru moment la randamente mai mici decat in pilonul II.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajatori, #contriburii, #iii, #pensii, #pilonul, #private , #stiri Impact