Astazi se hotaraste soarta bugetarilor

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 09:39
1654 citiri
Astazi se hotaraste soarta bugetarilor

Bugetarii din aproape toate sectoarele stau cu sufletul la gura. Astazi, Guvernul urmeaza sa adopte o ordonanta de urgenta prin care ar trebui sa reduca drastic cheltuielile publice pe anul 2009.

In primul rand, sunt vizati profesorii, care au de ales intre inghetarea salariilor si reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati, in contextul diminuarii bugetului alocat Educatiei cu 811 milioane de lei. Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de rectificarea bugetara propusa de Guvern si ameninta cu greva generala. Ministrul Educatiei a reamintit ca doreste, in continuare, sa aplice legea majorarii salariale de 50% pentru cadrele didactice.

Cele noua criterii pentru bugetari

Liderii sindicali si reprezentantii mai multor ministere au stabilit, ieri, in cadrul unei intalniri, noua criterii de ierarhizare a functiei publice, care vor sta la baza elaborarii legii unice de salarizare a bugetarilor. Astfel, bugetarii vor fi platiti dupa urmatoarele criterii: nivelul de studii si competente, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunerea la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor specifice, sfera de relatii, interactiunea cu factorii externi, conditii de acceptare pe post.

Pensionabilii trebuie sa opteze

"Intr-o situatie speciala se afla cei care, datorita grupei de munca, sunt pensionabili, insa au perioada de cotizare prea scurta; va trebui sa opteze ei pentru pensionare si, in acest caz, pensia lor ar fi destul de mica, astfel ca noi lasam la latitudinea fiecarui angajat in parte sa decida daca iese acum sau nu", a mai explicat liderul sindical.

 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#bugetari, #cheltuieli, #inghetare, #pensii, #salarii, #soarta , #stiri Impact