Atinge-ti obiectivele profesionale

Luni, 02 Martie 2009, ora 14:41
5449 citiri
Atinge-ti obiectivele profesionale

Multe companii sunt constiente de cat de important este sa asiguri traininguri in mod constant si posibilitati de dezvoltare angajatilor. Totusi, nu toate companiile au resursele necesare pentru a crea un program extensiv pentru toti angajatii lor.

In cele din urma, ramane la latitudinea fiecaruia sa-si asume responsabilitatea dezvoltarii profesionale si personale. Bloombiz te poate ajuta sa concepi un plan de dezvoltare personala.

Mentor

Daca firma ta nu are un program oficial de mentoring, cauta in cadrul asociatiilor profesionale locale. Fa-ti cunostinte in domeniul sau profesia ta. Identifica o persoana dispusa sa te sfatuiasca si sa te indrume. Selecteaza-ti un mentor potrivit nivelului tau profesional. Daca esti un angajat entry-level, e posibil sa ai nevoie mai degraba de un manager decat de un vice-presedinte.

Stabileste niste limite de la bun inceput. Respecta programul mentorului tau. De asemenea, ai putea sa stabilesti o intalnire lunara, care sa se desfasoare conform unui plan. Pregateste-te pentru aceasta intalnire si nu-ti retine mentorul mai tarziu de ora stabilita.

Chiar daca mentorul tau are un venit crescut si tu nu, nu te astepta ca acesta sa plateasca nota cand iesiti la un restaurant. Platiti impreuna, cu randul sau, daca iti poti permite, cinsteste-l pentru timpul pe care ti-l acorda.

Model profesional

In cadrul companiei tale, poti probabil sa identifici colegii care au succes. Te-ai intrebat vreodata cum de au succes? Este o idee buna sa ajungi sa ii cunosti. Vorbeste-le si afla cum poti reusi din punct de vedere profesional. Oamenii de succes dunt, de obicei, bucurosi sa-ti ofere cateva indrumari. De asemenea, observa-i in actiune.

Desigur, vor exista intotdeauna modelele negative care demonstreaza comportamentul pe care trebuie sa-l eviti, scrie seekingsuccess.com.

Coach

Coach-ul este diferit de mentor. O relatie cu un mentor este una continua. Coach-ul este cineva cu expertiza intr-un domeniu restrans si bine definit, care te poate ajuta punctual.
Poate ca ai probleme cu o prezentare in PowerPoint. Managerul tau nu este multumit de ultimele tale prezentari, insa nu iti ofera clar un sfat despre cum ai putea sa te perfectionezi.

Stii ca Maria de la Vanzari este mereu laudata datorita prezentarilor pe care le face. De ce sa nu o rogi pe Maria sa-ti fie coach, iar tu, la randul tau, sa o duci la restaurantul ei preferat. Poate ca in viitor Maria va avea nevoie de ajutorul tau.

Training si autoeducare

Exista multe oportunitati de training. Apeleaza la un motor de cautare pentru a gasi ofertantii specifici categoriilor abordate mai jos.

1.    Studiaza publicatiile de profil
 
Aboneaza-te la cel putin o publicatie generala de business si la cel putin o publicatie din domeniul tau, online sau offline.

Citeste in mod constant. Ia-ti cu tine cate un articol sau doua la intalniri si sedinte, astfel incat sa poti citi ceva in plus in timp ce astepti.

In fiecare luna, alege unul sau doua articole sau bloguri exceptionale pe care sa le dai mai departe departamentului sau managerului tau. Acesta va fi apreciat si mai mult daca iti faci timp sa subliniezi punctele-cheie intr-un email sau intr-o scurta conversatie.
 
2.    Citeste carti
 
Fa-ti un plan de care sa te tii, conform caruia sa te angajezi sa citesti cel putin o carte noua de business sau din domeniul in care lucrezi. Intreaba-ti managerul daca poti face o prezentare de 5 minute in cadrul unei sedinte sau distribuie un rezumat de o pagina echipei tale.
 
3.    Inscrie-te la cursuri online
 
Exista o multime de oportunitati de invatare online sau la distanta. Cursurile cuprind orice ti-ai putea dori, de la abilitatile “soft” pana la cele tehnice. Unele sunt gratis, iar multe sunt chiar accesibile din punct de vedere financiar.
 
Unele cursuri sunt mai bine structurate, in timp ce altele permit cursantului sa le finalizeze in functie de programul acestuia, intr-un anumit interval de timp. Aceste sarcini saptamanale si discutii saptamanale vor avea un impact imediat asupra carierei tale.
 
4.    Nu inceta niciodata sa inveti

 
Consulta facultatile si universitatile locale, pentru a-ti continua studiile. Multe dintre acestea publica online liste de cursuri in diferite domenii, inclusiv unele care ofera certificari internationale.

Cerceteaza institutiile de training. In ultima vreme, multi oameni prefera sa obtina abilitati de operare a calculatorului.

Fii activ in cadrul unei asociatii profesionale

Alaturi de o asociatie profesionala buna, vei avea urmatoarele beneficii:

•    Networking
•    Intruniri locale – unele la care sunt invitati vorbitori educationali
•    Conferinte anuale pentru a afla mai multe despre problemele si tendintele din domeniul tau
•    Posibilitati de a participa la discutii si la sedinte in cadrul carora se iau decizii importante
•    Newslettere sau site-uri cu stiri din domeniu
•    Cursuri de training si certificate profesionale si programe
•    Posibilitatea sa a-ti oferi timpul si expertiza
•    Recompense financiare pentru publicarea de articole in revistele de profil

Ofera-te voluntar

•    Voluntariatul ii ajuta pe cei din jur, dar si pe tine, in multe moduri. Demonstreaza devotamentul tau fata de industrie si comunitate. De asemenea, iti permite sa-ti extinzi reteaua sociala si experienta.
•    Ofera-te voluntar intr-o echipa, in cadrul unui proiect – in compania, asociatia ta sau intr-o organizatie non-profit.
•    Ofera-te voluntar ca vorbitor invitat la un liceu, scoala de afaceri, diverse grupuri sau comunitati.
•    Ofera-ti expertiza in scop caritabil sau educational.
•    Organizeaza un curs sau un atelier.
•    Fii mentorul cuiva care poate beneficia din experienta ta.

Lucreaza cu managerul tau

Odata ce ai un prim plan al dezvoltarii tale profesionale, intalneste-te cu managerul. Impartaseste-i obiectivele si abilitatile pe care ti le dezvolti. Cere-i feedback. Pe ce aptitudini este acesta de parere ca ar trebui sa te axezi?

Managerul tau va fi impresionat de initiativa ta. Tine-l la curent cu progresul si realizarile tale.

Daca firma nu plateste nici o taxa din cele pentru training, incearca sa intelegi ca poate fi vorba de un buget redus. Daca o platesc pentru un om, va trebui sa o plateasca pentru toti, iar acest lucru s-ar putea sa insemne mai mult decat isi pot permite.

Nu te simti descurajat daca managerul nu participa la planul tau. Acesta are timp limitat si multiple responsabilitati. Ramai devotat planului tau; succesul tau profesional nu se reduce strict la jobul curent. Iti contruiesti o cariera si o viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obiective profesional cariera manager job angajat training coach mentor , #stiri Impact