Atitudinea nepotrivita dauneaza cautarii unui job

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 11:17
2064 citiri
Atitudinea nepotrivita dauneaza cautarii unui job

Imagineaza-ti ca esti un manager angajator si primesti o scrisoare de intentie de la un candidat, care incepe asa: “Am obosit sa mai scriu asemenea scrisori.” In loc sa pui mana pe telefon si sa-l chemi la interviu, cel mai probabil, ignori cererea.

S-ar putea sa fii surprins cand vei afla ca exemplul de mai sus este real si ca acest candidat nu este singurul care s-a plans, in mod nepotrivit, unui potential angajator. Iata alte cateva exemple:

• "Of! Detest sa-mi caut un job."
• "Viata nu-i corecta. Ar trebui sa fiu platit ca sa-mi caut de lucru."
•  "Nu am primit niciun raspuns de la cei carora le-am trimis CV-urile. Sunt sigur ca n-am facut nimic gresit."

Desi aproape toata lumea poate intelege frustrarea generata de cautarea indelungata a unui job, este o greseala majora sa-ti lasi sentimentele sa iasa la iveala. Intr-adevar, pastrarea unei atitudini pozitive te poate ajuta sa te angajezi. Angajatorii vor sa recruteze oameni pasionati de munca lor, care stiu sa relationezii cu altii si care nu sunt usor de rapus, in ciuda obstacolelor.

Iata cateva indrumari, oferite de Robert Half International, pentru a afisa atitudinea potrivita in fata managerilor:

Cand ai dubii, nu o face

Un individ care a aplicat pentru un job a scris: “Nu sunt lenes, dar daca ar fi sa aleg intre a lucra pentru altcineva, urmand ordine si trezindu-ma la sunetul alarmei si intre a face ce vreau eu – nu ar alege orice persoana inteligenta ultima varianta?”

Desi putini ar fi atat de directi ca aceasta persoana, orice dezlantuire, cat de mica, va indeparta angajatorul. Asigura-te ca scopul CV-ului si scrisorii tale de intentie ramane sublinierea calificarilor tale. Mai exact, ce nevoi are firma si cum le poti tu satisface?

Fii jucator de echipa

Un alt candidat a avut de spus urmatoarele: “Am o problema cu codurile vestimentare. Va fi dificil pentru mine sa port camasi zilnic, pentru ca nu am multe asemenea haine, de vreme ce ma imbrac atat de ‘cool’.” O asemenea abordare nu i-a adus nimic bun, fiind perceput ca un om care are dificultati in a urma reguli si in a interactiona cu colegii care ar putea avea pareri diferite de ale lui.

Simplul adevar este ca oamenii vor sa angajeze – si sa lucreze – cu persoane cu care se pot intelege cu usurinta si care sunt usor de intretinut.

Ai grija sa nu pari un om dificil prin afirmatiile pe care le faci. Acest lucru este valabil si la interviu, mai ales daca se desfasoara in timpul unei mese: Nu comanda ceva extrem de complicat si pretentios; in schimb, cere ceva simplu.

Arata-ti entuziasmul pentru job

O companie a primit un CV de la un candidat, care spunea simplu, “Nu mi-a placut niciodata, in mod deosebit, sa lucrez.” Cu o astfel de atitudine, poti sa fii sigur ca nici firma nu a fost foarte incantata de candidat. Angajatorii vor sa recruteze profesionisti cu o dorinta reala de a lucra pentru companiile lor.

Demonstreaza-ti pasiunea pentru jobul respectiv, cercetand angajatorul inainte de a trimite aplicatie si explicand cum abilitatile tale pot ajuta compania. De exemplu, poti afla ca firma isi deschide un nou centru de lucru. Experienta ta in lansarea operatiunilor noi ar putea fi valoroasa pentru organizatie.

Impresioneaza fata-n fata

Daca esti chemat la interviu, retine ca entuziasmul tau – sau lipsa lui – va fi vizibil in timpul intalnirii. Pasii simpli, precum o strangere de mana ferma, o postura sigura, un zambet si mentinerea contactului vizual, vor demonstra o atitudine pozitiva. Mici schimbari ale limbajului nonverbal, precum bataierea nerabdatoare a picioarelor, sau de ton, precum oftatul, iti pot afecta sansele de a face o impresie buna.

Afla alta parere

Daca ai intampinat un obstacol in cautarea unui job, ar merita sa obtii o parere obiectiva asupra felului in care te prezinti. Cere parerea cuiva de incredere. Afla ce impact au CV-ul tau, scrisoarea de intentie si orice alte materiale pe care le trimiti angajatorilor.

Un ton negativ subtil poate, uneori, sa se insinueze in cererea ta, fara ca tu sa sa-ti dai seama.

Cautarea unui job poate fi o provocare, chiar si intr-o piata de munca buna. Daca te simti descurajat si lipsit de motivatie, vorbeste cu prietenii si cu familia. Acestia iti pot oferi un sprijin si sfaturi valoroase despre cum iti poti tine fruntea sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atitudine nepotrivita job angajat cautare angajare companie manager angajator , #stiri Impact