Austeritate si pe piata imobiliara

Marti, 06 Iulie 2010, ora 13:33
2963 citiri
Austeritate si pe piata imobiliara

Piata imobiliara nu a ramas indiferenta la masurile de austeritate adoptate de Guvern, printre care si majorarea TVA la 24%. 

"Aceste masuri stopeaza initiativa privata si modalitatea de dezvoltare a micilor afaceri, care sunt motorul economiei. Categoria de persoane private care si-ar dori sa cumpere un apartament cuprinde din ce in ce mai putini oameni", a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania.

In ceea ce priveste creditarea imobiliara, presedintele APAIR crede ca nu asistam la o inghetare. "Creditarea continua, dar la niste niveluri net inferioare celor necesare pentru ca toata piata imobiliara sa se reporneasca. Nivelul de creditare este extrem de jos, iar conditiile de creditare sunt foarte restrictive". 

Liviu Ureche, analist imobiliar si fost membru in Comisia Europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare, considera ca vom mai vedea scaderi la preturi, dar nu foarte mari. "Preturile minime s-au atins pe piata. Marja dezvoltatorilor a ajuns la un minim istoric. Acum, dezvoltatorii se multumesc si cu o marja de 5%", a declarat Liviu Ureche.

Potrivit acestuia, cumparatorii au ajuns sa fie o "rara avis" datorita faptului ca cei care erau intr-adevar cu cereri solvabile in piata erau bugetarii. Acum, acestia au si salarii diminuate cu 25% si locurile de munca amenintate.

Referitor la segmentul terenurilor, Dan Negulescu a declarat ca se mai tranzactioneaza doar terenurile care sunt foarte ieftine, "cele cu pret normal nu se vand".

Majorarea TVA nu ar trebui sa influenteze imediat si nivelul chiriilor, este de parere Oana Iliescu, Joint Managing Director, DTZ Echinox, pentru Bloombiz.ro. 

"Totusi, cresterea sa la 24% presupune plata lunara, a unei valori cu 4.2% mai mari, ceea ce ingreuneaza si mai mult fluxul de numerar al chiriasilor. In cazul retailerilor, impactul va fi mai mare si nu doar la nivel de cash-flow intrucat majorarea  TVA-ului va determina cresterea preturilor si implicit scaderea incasarilor din vanzari”, a declarat Oana Iliescu, pentru Bloombiz.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#apartamente, #austeritate, #crestere, #imobiliara, #masuri, #piata, #tva , #stiri Impact