Austria evoca un posibil faliment al Greciei

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 18:11
1329 citiri
Austria evoca un posibil faliment al Greciei

Vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, care detine si functia de ministru de Externe, a declarat ca este posibil evocarea unui faliment al Greciei, ca scenariu alternativ, in conditiile in care datele referitoare la situatia finantelor publice elene nu sunt inca disponibile. 

Spindelegger a subliniat la televiziunea publica ORF ca este asteptat rezultatul discutiilor dintre autoritatile de la Atena si reprezentantii troicii formate din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), care vor avea loc luni, prin intermediul unei teleconferinte.

Seful diplomatiei austriece a subliniat ca daca UE lasa Grecia sa intre in faliment, trebuie sa tina seama de impactul scenariului asupra altor tari aflate in dificultate.

Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, nu a exclus, la reuniunea din Polonia a ministrilor de profil din UE, ca falimentul Greciei ar putea fi o solutie preferabila unui plan de salvare prea costisitor.

"Daca ne vom afla intr-o situatie in care salvarea va fi mai scumpa decat o alternativa precum default-ul platilor (incetarea de plati), va trebui sa reflectam asupra acestei alternative", a spus Fekter.

Ea a adaugat ca deocamdata nu este cazul. Troica creditorilor trebuie sa decida daca va aproba a sasea transa, de opt miliarde de euro, din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei in mai 2010.

Guvernul grec a recunoscut deja ca nu a respectat obiectivele bugetare fixate de creditori, din cauza recesiunii care a depasit asteptarile, dar este hotarat sa continue masurile necesare echilibrarii finantelor. 

#austria, #faliment grecia , #stiri Impact