Banca Mondiala: Grexit, un pericol subestimat. Romania este expusa direct impactului

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 10:30
4812 citiri
Banca Mondiala: Grexit, un pericol subestimat. Romania este expusa direct impactului
Foto: World Bank

Riscul agitatiei transmise in piete de o eventuala iesire a Greciei din zona euro este mult subestimat, sustin reprezentantii Bancii Mondiale.

Negocierile dintre guvernul de la Atena si creditorii tarii sunt in impas de aproape cinci luni, inaintand tot mai repede spre un deznodamant soldat cu intrarea in faliment a statului elen.

"O parte din comentariile pe care le aud vin de la oameni care au traversat astfel de crize si care au constatat ca intotdeauna apar surprize", a avertizat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, intr-un interviu acordat postului CNBC.

"Semnati urgent acordul!"

Discutiile dintre delegatia elena si creditorii internationali ai tarii se axeaza pe deblocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de asistenta financiara curent.

Fara un acord semnat pana in ultima saptamana a acestei luni, Grecia va intra in incapacitate de plata, o prima transa de 300 milioane de euro din imprumutul FMI fiind deja amanata.

"Ai crede ca pietele au calculat deja efectul pe care l-ar avea o iesire a Greciei din zona euro, dar adevarul este cu nu stii niciodata ce se poate intampla.

Le cer tuturor celor asezati la masa negocierilor sa urgenteze semnarea unui acord care este bun pentru Grecia, pentru Europa si bun pentru economia globala", a afirmat presedintele Bancii Mondiale.

Marti, oficialii de la Atena au trimis spre analiza un nou plan de reforme care ar putea raspunde cererilor creditorilor din zona euro.

Ingrijorarea cu privire la soarta Greciei s-a cunoscut in tulburarile intalnite in pietele globale, a accentuat deprecierea monedei euro si a dus la cresterea randamentului pe obligatiunile emise de guvernul elen.

Risc de contagiune

Problema Greciei nu se va limita doar la o simpla iesire, fie ea si dezordonata a statului elen din uniunea monetara europeana, cred expertii.

"Urmaresc cu atentie posibilele efecte colaterale. Unele dintre tarile est-europene cu care noi lucram indeaproape ar putea fi afectate direct in cazul unei iesiri a Greciei din zona euro", a marturisit presedintele Jim Yong Kim.

Analistii Capital Economics au mentionat intr-o analiza interna de saptamana trecuta ca bancile occidentale raman in continuare vulnerabile la varianta Grexit.

Haosul declansat in Grecia ar putea afecta puternic Romania, Ungaria si Slovacia, au explicat economistii de la Capital Economics.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte Grexit Europa, #criza datorii grecia, #risc contagiune Grexit , #stiri Impact