Banca Mondiala lanseaza noua Strategie de Parteneriat cu Romania

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 10:35
1479 citiri
Banca Mondiala lanseaza noua Strategie de Parteneriat cu Romania

Banca Mondiala (BM) a lansat, joi, noua Strategie de Parteneriat cu Romania, documentul elaborat in urma unor consultari cu Guvernul stabilind conditiile care vor sta la baza activitatii institutiei financiare pe piata locala in perioada 2009-2013 si sprijin pentru combaterea crizei.

"Avand in vedere presiunea uriasa exercitata de criza financiara globala asupra economiei si societatii din Romania, aceasta strategie stabileste modalitatile prin care Banca Mondiala va sprijini eforturile pe care Romania le va face pentru a-si restabili sursele de crestere durabila si echitabila, astfel incat sa iasa din criza pe pozitii mai puternice, reducand in acelasi timp impactul imediat pe care criza il are asupra celor saraci", se arata intr-un comunicat al instituiei internationale.

Pe scurt, strategia discutata joi de Consiliul Directorilor BM va pune accent pe reformarea sectorului public, va incuraja cresterea si competitivitatea si va promova incluziunea sociala.

"Noua Strategie de Parteneriat cu Romania, care constituie rezultatul unor consultari cu Guvernul, la nivel national, precum si cu diversi alti parteneri de dezvoltare, implica o abordare bifocala de sprijinire a eforturilor pe care le intreprinde guvernul ca sa gestioneze criza pe termen scurt, restabilindu-se sursele necesare pentru o crestere durabila si cuprinzatoare, care sa fie consecventa cu prioritatile pe termen scurt de convergenta catre UE", a declarat in comunicat directorul BM in Romania, Benoit Blarel.

Reforma sectorului public are drept scop reducerea vulnerabilitatilor fiscale, modernizarea si imbunatatirea performantelor administratiei publice in furnizarea serviciilor publice-cheie, valorificarea eficienta a resurselor publice si satisfacerea nevoilor populatiei din Romania, in special ale categoriilor sarace si vulnerabile.

Pentru sustinerea cresterii si competitivitatii, strategia va contribui rapid si la stabilirea unor masuri de gestionare a crizei in sectorul financiar. Astfel, BM va putea oferi sprijin pentru reluarea procesului de crestere, prin imbunatatirea mediului de afaceri, prin cresterea gradului de calificare a fortei de munca, prin imbunatatirea retelelor de infrastructura si prin eficientizarea agriculturii.

"In sfarsit, strategia are si obiectivul de a-i proteja pe cei saraci impotriva efectelor adverse ale crizei si de a promova incluziunea sociale si dezvoltarea regionala", se precizeaza in comunicat. BM spune ca Guvernul Romaniei a adoptat rapid masuri fiscale, de natura sa reduca impactul crizei, sa mobilizeze un pachet financiar international sustinut in principal de FMI, UE si Banca Mondiala, precum si sa reia aplicarea agendei reformei structurale.

In acelasi timp, strategia se intemeiaza si pe valoarea adaugata semnificativa pe care o poate aduce Banca Mondiala agendei de politici a Romaniei, in special prin elaborarea si punerea in aplicare a reformelor structurale. In perioada 1991-2008, Banca Mondiala a finantat 54 de proiecte in Romania, insumand un angajament de aproximativ 5,5 miliarde dolari.

Portofoliul institutiei finantat pentru Romania implica in prezent 15 proiecte active, precum si diverse activitati analitice si de consultanta, care nu includ imprumuturi, de asemenea in desfasurare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
#banca, #mondiala, #bm, #parteneriat , #stiri Impact