Bancile ar putea creste costul de investitii daca li se impune o taxa de solidaritate

Marti, 15 Februarie 2011, ora 15:06
1745 citiri
Bancile ar putea creste costul de investitii daca li se impune o taxa de solidaritate

Guvernul a discutat despre introducerea pentru institutii financiare si de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusa de parlamentari, si a convenit ca subiectul merita reflectie, dar si retinere de teama cresterii costurilor bancare la investitii si ca trebuie studiata opinia CE, anunta Mediafax.

Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.

Subiectul a fost discutat in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului, care trebuie sa transmita Parlamentului propriul punct de vedere la aceasta initiativa, iar ministrii au apreciat ca problema "merita reflectie", dar ca trebuie avuta in vedere si pozitia Comisiei Europene (CE), au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Membrii Guvernului au discutat pe baza unui document care include punctele de vedere formulate de catre Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, material care releva retinerea acestor institutii de a accepta introducerea unei astfel de taxe in afara normelor UE.

In documentul obtinut de MEDIAFAX, Ministerul Finantelor atentioneaza ca introducerea unei astfel de taxe de solidaritate va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, care poate fi multiplicat de un comportament restrictiv al sectorului bancar.

"Ca raspuns la aceasta masura, este posibila cresterea costurilor de tranzactionare, precum si a primelor de risc si de lichiditate, de natura sa conduca la amplificarea costurilor de finantare a investitiilor si, in consecinta, la reducerea profitabilitatii celorlalte societati comerciale.

De asemenea, masura poate afecta proiectele investitorilor straini, actionari in sistemul bancar, deoarece in anul 2010 investitiile straine in sectorul bancar au reprezentat 23% din totalul investitiilor straine, iar o majorare a fiscalitatii poate diminua aceste fluxuri de capital", considera Ministerul Finantelor.

Institutia arata totodata ca in analiza propunerii legislative trebuie avut in vedere si faptul ca la nivel european se afla in discutie, pentru sectorul financiar, o taxa asupra tranzactiilor financiare/pe activitati financiare, care este analizata ca o sursa de alimentare a bugetului UE, iar introducerea unei taxe sau impozit la nivel national ar majora sarcina fiscala pentru contribuabilii romani cu activitate in domeniul financiar.

Documentul include si opinia Bancii Nationale a Romaniei, conform careia decizia privind taxarea sectorului bancar din Romania trebuie sa fie concordanta cu orientarile si reglementarile in curs ale Uniunii Europene, precum si cu cele care urmeaza sa fie adoptate la nivelul UE si aplicate tuturor statelor membre.

Ministerul Justitiei a transmis Guvernului ca nu are "observatii de neconstitutionalitate" in cazul acestei taxe, in timp ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a informat ca nu considera oportuna adoptarea acestei initiative anterior existentei unei decizii politice la nivel international si european in domeniul taxarii tranzactiilor si activitatilor financiare.

Initiativa senatorilor PDL a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ, care insa a avut si observatii si propuneri la fiecare dintre cele cinci articole ale acesteia, unele legate de mentionarea explicita a institutiilor asupra carora se va aplica taxa de solidaritate, de mentionarea naturii si caracterului acestei taxe si de definirea acesteia.

Initiatorii solicita procedura de urgenta in cazul acestei legi, care ar urma sa fie introdusa pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#taxa de solidaritate, #taxarea sectorului bancar, #crestere cost investitii, #mediul de afaceri , #stiri Impact