Bancile din UE, amenintate cu sanctiuni

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:02
1110 citiri
Bancile din UE, amenintate cu sanctiuni

Bancile din UE care nu respecta regulile privind capitalul si lichiditatea ar putea fi amendate cu pana 10% din venituri, informeaza Mediafax.

Comisarul pentru Piata Interna, Michel Barnier a prezentat, la Bruxelles, mai multe proiecte de reglementari pentru implementarea noului acord Basel III, care va forta 8.200 de banci din UE sa detina capital mai ridicat si de calitate mai buna intr-o perioada de sase ani, incepand din 2013, in incercarea de a proteja contribuabilii intr-o viitoare criza financiara.

Bancile vor trebui sa obtina capital suplimentar de 460 de miliarde de euro pana la inceputul anului 2019. Implementarea masurilor va afecta negativ cresterea economica, dar va reduce cu 70% riscul unei crize bancare majore.

"Va avea un impact fundamental asupra activitatilor si comportamentului bancilor europene. Este un cod care se aplica tuturor", a spus Barnier intr-o conferinta de presa.

Proiectele de reglementari propuse de comisar reflecta in mare masura prevederile acordului Basel III, aprobat in noiembrie de liderii celor mai importante 20 de economii ale lumii, reuniti in organizatia G20. Basel III include si un prag inferior pentru rata de adecvare a capitalului, de cel putin 7% din activele mai riscante ale unei banci.

In anumite cazuri acordul merge chiar mai departe, introducand sanctiuni dure, modalitati de a reduce influenta agentiilor de rating si imbunatatirea guvernantei, precum solicitari catre consiliile de conducere ale bancilor de a lua in calcul cresterea numarului de femei in posturi cheie si programe pentru angajatii care semnaleaza incalcarea regulilor.

Sanctiunile ar trebui sa aiba impact real, a spus Barnier.

Amenzile administrative ar putea ajunge pana la 10% din veniturile anuale ale unei institutii de credit sau ar putea exista interdictii temporare pentru membri din conducerea acestora. Amenzile se vor aplica unor nereguli precum servicii bancare neautorizate sau esecul de a respecta cerintele in privinta guvernantei, lichiditatii si capitalului.

Comisarul pentru Piata Interna si-a pastrat planurile de a transpune in legislatia europeana standardele Basel, astfel ca statele pot cere bancilor sa detina capital suplimentar doar intr-un numar limitat de situatii.

Barnier vrea sa creeze un singur set de reguli, astfel incat aceleasi standarde sa fie aplicate in toate statele UE, pentru a nu afecta concurenta.

Marea Britanie, Spania, Suedia si alte state UE vor sa-si pastreze unele atributii, pentru a putea cere bancilor sa detina, la nivel local, capital peste nivelul fixat in reglementarile UE.

Membrii UE si Parlamentul au ultimul cuvant in privinta masurilor propuse de Barnier, astfel ca unele schimbari sunt probabile.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#banci ue, #sanctiuni banci, #capitalizare, #lichiditate, #ue, #crestere economica , #stiri Impact