Bancile pot aplica, prin "Prima Casa", o marja de maximum 3% la creditele in euro si de 1,5% la lei

Sambata, 13 Iunie 2009, ora 22:51
2208 citiri
Bancile pot aplica, prin "Prima Casa", o marja de maximum 3% la creditele in euro si de 1,5% la lei

Bancile care dau credite ipotecare prin programul "Prima Casa" pot aplica o marja de maximum 3% pe an peste rata EURIBOR la 6 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de maximum 1,5% pe an peste rata ROBOR la 6 luni la creditele in lei.

"Rata dobanzii aplicabile finantarilor acordate in cadrul Programului este EURIBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 1,5% pe an pentru creditele in lei", au declarat pentru NewsIn surse ministeriale.

Datele vor fi cuprinse in normele de implementare a Programului "Prima Casa", care vor fi discutate in sedinta de duminica a Executivului. Vineri, 12 iunie, ROBOR la 6 luni era de aproximativ 10,8%, iar pe pietele internationale EURIBOR la 6 luni a coborat treptat in ultimele luni, ajungand aproximativ la 1,5%.

De asemenea, comisioanele totale aferente finantarii garantate de stat nu pot depasi 1,35% pe an, atat pentru creditele in euro, cat si pentru cele in lei, iar acest procent va include si comisionul de gestiune datorat de banci Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), de 0,37% pe an.

In ceea ce priveste acordarea si monitorizarea garantiei, Fondul National de Garantare va analiza solicitarea de emitere a garantiei inaintate de finantator si, in cazul in care constata ca aceasta indeplineste conditiile de acordare, comunica finantatorului decizia sa si incheie contractul de garantare.

Contractul de garantare trebuie sa contina, printre altele, obiectul si durata contractului, valoarea maxima a garantiei acordate, exprimata in moneda nationala, valoarea, modalitatea de calcul si termenele de plata ale comisionului de gestiune datorat de finantator, continutul si termenele de raportare a situatiei finantarii garantate, conditiile si termenul de plata a garantiei.

Fondul de Garantare monitorizeaza garantiile aprobate prin urmarirea si verificarea indeplinirii de catre finantator a obligatiilor asumate prin contractul de garantare, la termenele si in conditiile prevazute de acesta, si prin urmarirea periodica a stadiului derularii creditului, in baza informatiilor furnizate de finantator, conform prevederilor contractului de garantare.

Contractul de garantare poate fi modificat prin act aditional, pe parcursul derularii, doar daca modificarile nu se refera la conditiile impuse prin Programul "Prima Casa".

In ceea ce priveste impactul bugetar al Programului "Prima Casa", autoritatile estimeaza ca, avand in vedere acoperirea garantiei statului cu ipoteca de rangul I, instituita in favoarea statului roman asupra locuintei achizitionate prin Program, "in cazul executarii garantiei prin efectuarea de plati din fondul de risc, aceste cheltuieli pot fi acoperite integral ca urmare a procedurilor de executare silita".

Sursele citate au subliniat ca, potrivit ultimelor date ale BNR, incidenta de neplata a creditelor ipotecare se situeaza la nivelul de 0,2% din totalul creditelor acordate de banci.

Guvernul a decis, printr-o OUG adoptata saptamana trecuta, ca bancile vor institui, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani.

Potrivit aceleiasi OUG, creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima, #casa, #imobiliar , #stiri Impact