BERD grabeste ritmul investitiilor pentru temperarea crizei economice

Vineri, 15 Mai 2009, ora 12:19
1436 citiri
BERD grabeste ritmul investitiilor pentru temperarea crizei economice

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat in cadrul intrunirii anuale din 15 mai ca va accelera ritmul investitiilor, ca urmare a impactului crizei financiare globale asupra statelor din Europa de Est, arata un comunicat al bancii, citat de NewsIn.

Investitiile aprobate in cadrul intrunirii anuale vor acoperi toate industriile unde activeaza BERD, inclusiv in sectorul financiar, al intreprinderilor, energetic si infrastructurii.

La finalul intrunirii, banca ar urma sa aprobe investitii de aproximativ 2,3 miliarde euro, cu peste 50% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. BERD a crescut semnificativ obiectivele de investitii pentru 2009, la nivelul record de 7 miliarde euro.

"Ne aflam pe drumul cel bun pentru atingerea obiectivelor, o data cu proiectele finalizate pana acum si cu investitiile programate", a declarat vicepresedintele BERD, Varel Freeman.

Aproximativ 60%, sau 1,4 miliarde euro, din investitiile de pana acum au fost orientate catre temperarea impactului crizei ce afecteaza Europa de Est.

Primul raspuns al bancii in fata crizei s-a materializat prin acordarea de ajutor pentru stabilizarea sistemului bancar din regiune, investind peste 800 milioane euro in total, mai ales pentru asigurarea fluxului continuu de fonduri acordate intreprinderilor mici si mijlocii.

Statele din Europa Centrala si de Est pot astepta in curand inceputul temperarii crizei economice, a declarat vineri presedintele BERD, Thomas Mirow, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Reuters, citand cotidianul Financial Times.

"Bancile afiseaza rezultate financiare peste asteptari in timp ce indicatorii privin increderea investitorilor in regiune incep din nou sa creasca", a spus Mirow.

"Economistii din cadrul BERD estimeaza o iesire din criza a regiunii in 2009 si o usoara revenire a cresterii economice in 2010, dar totusi sub avertismente majore", a adaugat acesta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BERD, # investitii, # criza, # banca, # economie , #stiri Impact