Biletele de avion s-ar putea scumpi

Vineri, 02 Decembrie 2005, ora 09:13
1174 citiri

Factura pentru industria aeriana la petrol ar putea ajunge la 90 de miliarde de dolari pe 2005, ne-a precizat Ioana Constantinescu, director general IATA Romania, citand surse ale companieiIn privinta scumpirii biletelor si a impactului asupra situatiei din Romania, directorul IATA nu a putut face aprecieri, avand in vedere politica proprie de preturi a fiecarei companii aeriene. Mai mult decat atat, "informatiile IATA sunt in general confidentiale, spune Ioana Constantinescu, datorita faptului ca organizatia reprezinta 30 de companii aeriene membre BSP Romania. In plus, comunicarea este aprobata doar de la Geneva".

Potrivit directorului general al IATA, Giovanni Bisignani, ritmul de crestere din ultimele luni al numarului de pasageri va scadea, ca si in sectorul de transport de marfuri, intrucat majorarea costurilor cu combustibilii a dus la scumpirea biletelor. Traficul european de pasageri a avansat cu 7,4%, cel din America de Nord cu 9,1%, in timp ce, in Asia, cresterea a fost mai modesta - de 6,2%.

De asemenea, IATA a nominalizat Polonia ca fiind tara care va inregistra in perioada 2005 - 2009 cel mai rapid ritm anual de crestere a numarului de pasageri, de 11,2%. Pe pozitia secunda se va plasa China, cu un avans mediu de 9,6%, urmata de Cehia - cu 9,5%, Qatar - 9,2% si Turcia - 8,9%.

Bisignani a adaugat ca majorarea pretului petrolului a avut efecte negative asupra profitabilitatii afacerilor si ca este doar o chestiune de timp pana cand acest lucru se va reflecta si asupra numarului de pasageri.

Conform IATA, transportul international de marfa a crescut in ultimele luni fata de perioada similara a anului trecut. Organizatia Mondiala a Comertului a informat ca volumul mondial al comertului cu bunuri va creste in acest an cu 6,5%, urmand sa se majoreze cu 7% in 2006, dupa ce in 2004 a cunoscut un avans de 9%. Analistii considera ca situatia comertului mondial este determinata de pretul ridicat al petrolului.

Preturile mai ridicate la produsele petroliere au avut un efect limitat asupra turismului international, conform Organizatiei Mondiale de Turism a Natiunilor Unite (WTO - World Tourism Organization). Un raport recent al WTO demonstreaza ca pana in acest moment, impactul cresterii preturilor la produsele petroliere asupra turismului a fost redus. Expertii consultati in aceasta privinta spun ca deocamdata doar un mic procent din aceasta crestere a ajuns la cumparatori ca pret final de cumparare. In plus, cresterea pretului biletelor de avion nu pare sa fi descurajat cererea pentru transportul aerian - cel putin pana la aceasta data, se mai arata in comunicatul WTO.

Conform ultimelor date de la IATA, numarul pasagerilor a crescut din ianuarie pana in septembrie 2005 cu 8,3%, unele companii din Estul Mijlociu si Africa inregistrand chiar rate de cresteri duble. Cererea pentru turismul international a ramas puternica in 2005. Estimarile WTO arata ca in 2005 se asteapta o crestere de 5 pana la 6 % a turismului international, lucru ce poate fi considerat exceptional.

Cresterea pretului produselor petroliere nu a avut un impact direct asupra turismului. Efectul a fost mai degraba indirect, deoarece acest lucru contribuie la scaderi economice si astfel la reducerea puterii de cumparare a consumatorilor.

"In timp ce maririle anterioare de pret ale produselor petroliere au avut un impact negativ semnificativ asupra turismului, de data aceasta economia globala a ramas relativ constanta", spune secretarul-general al WTO, Francesco Frangialli. Companiile de transport sunt cel mai direct afectate.

"Companiile care vor fi cel mai afectate sunt cele din SUA care inca se confrunta cu efectele negative ale evenimentelor nefericite din ultimii ani", a mai spus Frangialli.

Oana Grecea

Banii Nostri

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...