Blaga: Proiectul privind concedierile din administratia locala apartine MFP, nu MAI

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 12:31
3354 citiri
Blaga: Proiectul privind concedierile din administratia locala apartine MFP, nu MAI

Ministrul Vasile Blaga a declarat ca in sedinta de Guvern de miercuri va prezenta trei variante ale noilor normative privind standardele de cost, cu un punct de vedere "un pic diferit" fata de MFP, initiatorul proiectului care prevede disponibilizarea a 17.000 de salariati din administratia locala, potrivit NewsIn.

"A fost gresit inteles. In cursul anului trecut a avut loc o intalnire intre Ministerul Finantelor si structurile asociative, la Busteni, cu domnul ministru Pogea si atunci au propus impreuna normativul de personal pe unitatile administrativ-teritoriale si, conform normativelor si a ceea ce exista acum in aceste structuri sigur, au ajuns domniile lor la concluzia ca sunt in plus in structuri in jur de 17.000 de oameni.

Repet, este un proiect de lege propus de Ministrul Finantelor Publice, e trimis si spre Ministrul nostru, noi il vom analiza cu toata atentia, deci nu este vorba de Ministrul Administratiei si Internelor, sa ne intelegem foarte bine", a declarat ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga, joi, la Parlament, comentand masura cuprinsa intr-un proiect de lege propus spre dezbatere pe siteul MAI.

"L-am pus pe site, uitati-va si la initiatori, este Ministrul Finantelor, noi suntem avizatori, nu se pune problema sub nicio forma de structurile Ministrului Administratiei si Internelor, ci de unitatile administrativ teritoriale", a subliniat Blaga, precizand ca miercuri, in sedinta de Guvern, ministrul pe care il conduce va prezenta o nota cu trei variante ale noilor normative.

"Avem un punct de vedere un pic diferit de cel al Ministrului de Finante, in sensul in care nu poti sa mergi doar pe numarul de populatie in aceste structuri, trebuie sa tii cont si de responsabilitatile pe care le au aceste structuri, pentru ca sunt capitale de judet care au 70.000 de locuitori, 90.000, daca vreti, Alexandria, sunt altele care au 300.000 de locuitori, dar au aceleasi responsabilitati vizavi de serviciile pe care trebuie sa le ofere", a explicat Blaga.

"Nu se pune problema nici ca sunt de acord, nici ca nu sunt de acord, sa fiu bine inteles, sunt de acord ca obligatoriu trebuie realizate strandardele de cost pentru servicii publice si normative de personal in administratia publica", a subliniat ministrul, precizand ca, oricum, forma finala a legii va fi cea adoptata de Parlament.

"Discutam de normative de personal in administratia publica locala, cand vom ajunge la o forma definitiva a proiectului de lege, Parlamentul va aproba, nu Ministrul Administratiei si Internelor sau Ministrul Finantelor.

Atunci vom spune un lucru foarte simplu: ", a spus ministrul democrat-liberal.

Blaga a precizat ca va trebui sa existe o discutie si cu sindicatele inainte ca proiectul sa fie inaintat Parlamentului, aratand ca cifra de 17.000 de disponibilizati este relativa, in urma acestor discutii putandu-se ajunge la concluzia ca este nevoie de mai multe sau mai putine concedieri.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de MAI, urmeaza sa fie disponibilizati 16.742 de salariati din administratia publica locala in acest an, cele mai multe reduceri de personal urmand sa aiba loc in mediul rural, in urma introducerii standardelor de cost.

"Astfel, urmare a aplicarii noului normativ rezulta o economie totala de personal, la nivelul aparatului propriu al administratiei publice locale, de circa 16.742 persoane la nivelul anului 2009, care in structura se prezinta astfel: comune - 8.772 persoane, orase - 2.224 persoane, municipii si sectoare municipiul Bucuresti - 4.785 persoane si consilii judetene si Primaria municipiului Bucuresti - 961 persoane", se arata in proiectul de lege privind normativele de personal pentru unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice din subordinea acestora, obtinut de NewsIn.

Documentul vizeaza instituirea unor standarde de cost pentru fiecare unitate administrativa din Romania pentru reducerea cheltuielilor de personal cu 471,587 milioane lei in acest an.

Reprezentantii MAI sustin ca introducerea standardelor de cost va avea impact pozitiv asupra bugetului general consolidat prin economisirea a 493,1 milioane lei in 2011, circa 518,8 milioane lei in 2012 si 547,1 milioane lei in 2013.

"Astfel, pentru consiliile locale cu un numar de locuitori de pana la 1.500, numarul maxim de posturi este de 12, pentru cele cu un numar de locuitori intre 10.001 si 20.000, numarul maxim de posturi este de 50, sau pentru cele cu un numar de locuitori intre 150.001 si 200.000, numarul maxim de posturi este de 200.

Pentru consiliile judetene aferente judetelor cu pana la 500.000 locuitori, numarul maxim de posturi este de 100, iar pentru cele cu un numar de locuitori de peste 650.000, numarul maxim de posturi este de 150", se arata in proiectul de lege.

Documentul prevede, totodata, ca aplicarea normativelor de personal "propuse pentru protectia si promovarea drepturilor copiilor" presupune reducerea numarului de angajati care activeaza in acest domeniu cu 1.014, de la 16.923 angajati la 31 decembrie 2009 la 15.909 angajati la finalul acestui an.

"Referitor la estimarea bugetului destinat protectiei si promovarii drepturilor copilului pentru anul 2010, se constata o reducere a acestuia cu 26,33% fata de realizarile aferente anului 2008", respectiv cu 311,306 milioane lei, de la 1,18 miliarde lei la 871,02 milioane lei.

"Comparativ cu programul pentru anul 2009, reducerea este de 26,71%, respectiv 317,38 milioane lei", se mai arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul de lege mai prevede ca incetarea raporturilor de munca sau de serviciu ale personalului, urmare reorganizarii potrivit prezentei legi, se face cu respectarea procedurilor legale aplicabile categoriei de personal din care face parte si a prevederilor legale privind protectia sociala, pe baza criteriilor stabilite intre conducerea autoritatii sau institutiei publice si reprezentantii salariatilor sau, dupa caz, ai sindicatelor, in termen de maxim 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#administratia, #blaga, #concedieri, #locala, #mai, #mfp , #stiri Impact