BM estimeaza pagubele din Japonia la 235 mld de dolari

Luni, 21 Martie 2011, ora 12:51
1282 citiri
BM estimeaza pagubele din Japonia la 235 mld de dolari

Japonia ar putea avea nevoie de cinci ani pentru reconstructie dupa cutremurul devastator din 11 februarie si tsunamiului care i-a urmat, dezastre ce au provocat pagube de pana la 235 de miliarde de dolari, a anuntat Banca Mondiala intr-un raport, transmite NewsIn.

BM estimeaza si ca, anul acesta, cresterea economica a tarii va fi redusa cu 0,5% in urma catastrofelor.

Seismul si tsunamiul din 11 martie au perturbat productia in tara, in special in domeniul constructiei de masini si in cel electronic.

"Pagubele la locuinte si infrastructuri sunt fara precedent", a subliniat Banca Mondiala.

"Cresterea economica ar trebui sa fie accelerata in urmatoarele trimestre, in conditiile in care eforturile de reconstructie, care ar putea dura cinci ani, vor fi accelerate", a adaugat institutia.

Raportul estimeaza ca pagubele provocate de catastrofele din 11 februarie sunt curpinse intre 123 de miliarde de dolari si 235 de miliarde de dolari.

Banca Mondiala avertizeaza si ca intreaga Asie de Est va fi afectata. 

"In viitorul apropiat, cel mai mare impact va fi suferit de comert si finante", a declarat Vikram Nehru, economist sef la BM pentru regiunea Asiei de Est si Pacificului.

Nord-estul Japoniei, zona afectata cel mai grav de seism si tsunami, gazduieste porturi importante, combinate de otel si fabrici de piese auto si electronice.

"Perturbarea retelelor de productie, in special in domeniul industriei constructoare de masini si celei electronice, ar putea pune in continuare probleme", potrivit Bancii Mondiale.

Un alt factor de inregistrare pentru regiune este ca circa un sfert din creditele pe termen lung din Asia de Est sunt in yeni. In cazul Chinei, este vorba de numai 8%, dar in cazul Thailandei este vorba de circa 60%.

#banca mondiala, #pagube, #japonia, #miliarde, #dolari , #stiri Impact