BNR este pregatita sa atenueze un eventual impact al deficitului bugetar asupra inflatiei

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 11:40
1552 citiri
BNR este pregatita sa atenueze un eventual impact al deficitului bugetar asupra inflatiei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat vineri, la Cluj, ca politica monetara a tarii este destul de solida pentru a face fata unui eventual impact al deficitului bugetar asupra inflatiei, intr-un an electoral, transmite corespondentul NewsIn. "Noi stim ca exista acest risc, speram ca deficitul sa ramana sub 3%, am fi vrut sa fie mai mic, dar asta este. In ceea ce priveste impactul, am luat masurile necesare, politica monetara de aceea a fost mai severa decat ar fi trebuit, pentru a atenua un asemenea impact", a declarat Isarescu.


Intrebat daca obiceiul guvernantilor de a cheltui mai multi bani la sfarsitul anului, cu ocazia alegerilor parlamentare, va avea un impact asupra deficitului bugetar, Isareascu a spus ca "riscurile unui derapaj bugetar" sunt cunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor.


Banca centrala a majorat dobanda cheie de sapte ori consecutiv, din octombrie 2007 pana in august 2008, de la 7% la 10,25% pe an, iar la ultima sedinta de politica moneara a mentinut-o, in ton cu asteptarile pietei.


BNR tinteste de o inflatie 3,8%, plus sau minus 1 punct procentual, pentru finalul acestui an, dar se asteapta ca inflatia sa se situeze la 6,6%.


Potrivit tratatului de la Maastricht, pe care Romania trebuie sa-l respecte ca sa poata adera la zona euro, deficitul bugetar al tarii nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB). Guvernul declara, miercuri, cu ocazia celei de-a treia rectificari bugetare din acest an, ca a luat in calcul un deficit bugetar de 2,3% din PIB in 2008.