Boala viitorului apropiat: Cat ne va costa si ce e de facut?

Miercuri, 26 August 2015, ora 10:51
9292 citiri
Boala viitorului apropiat: Cat ne va costa si ce e de facut?
Foto: Flickr/Fechi Fajardo

Dementa se anunta una dintre maladiile cu un impact deosebit in urmatorii ani. Conform unei estimari facute de centrul Alzheimer Disease International (ADI) din Londra, la nivel global, costul tratamentului va creste de la 818 miliarde de dolari la 1000 de miliarde in doar trei ani.

9,9 milioane cazuri noi de dementa apar in fiecare an, reprezentand un nou bolnav la fiecare 3,2 secunde.

Evolutia maladiei este in masura sa se transforme intr-o provocare serioasa pentru guvernele din lumea intreaga, sustin reprezentantii ADI, citati de postul CNBC.

Povara pe sistemele de sanatate

In prezent, 46,8 milioane de persoane sunt diagnosticate cu dementa, conform studiului efectuat de cercetatorii ADI.

Oricum, cifra pacientilor este de asteptat sa creasca vertiginos in urmatorii trei ani, la finalul anului 2018 estimandu-se ca in lume vor fi 131,5 milioane de persoane afectate de aceasta boala.

Conform datelor prezentate in raport, mai mult de jumatate dintre bolnavi (58%) provin din tari cu venituri pe cap de locuitor reduse sau medii, 22,9 milioane dintre acestia fiind localizati in statele asiatice.

Procentul celor afectati de dementa in aceste tari va creste, cel mai probabil, la 68% pana in 2050, sustin cercetatorii londonezi.

In functie de costul curent al tratamentului bolii, reprezentantii ADI sustin ca sistemele de sanatate din toata lumea vor inregistra o povara de 1000 de miliarde de dolari pana in 2018, suma urmand sa se dubleze pana in 2030.

Conform statisticii privind raspandirea geografica a maladiei, impactul cel mai mare va fi resimtit in tarile din estul Asiei si in Africa.

Apel la OMS

Autorii studiului au solicitat public Organizatiei Mondiale a Sanatatii si guvernelor nationale sa creasca gradul de finantare al programelor de cercetare privind dementa declansata de maladia Alzheimer.

De asemenea, ADI sustine aparitia unor comunitati dedicate acestor bolnavi in care ingrijirea lor sa se desfasoare unor standarde clare.

Directorul Centrului Global de Tratament pentru Dementa Bupa, profesorul Graham Stokes, crede ca un rol in prevenirea aparitiei bolii il au angajatorii.

Din punctul sau de vedere, mentinerea persoanelor varstnice in campul muncii si adoptarea unui stil sanatos de viata ar putea reduce numarul celor afectati in viitor de aceasta boala.

Studiul ADI este contestat insa de alti cercetatori, care cred ca nu ne confruntam cu o epidemie de dementa.

"Ingrijorarea privind acest fenomen se bazeaza pe date neconcludente. De fapt, in Marea Britanie, riscul de dementa este in scadere", afirma cercetatorii din cadrul Institutului de Sanatate Publica al Universitatii Cambridge.

Alte studii efectuate in Europa de Vest arata ca rata persoanelor afectate de dementa se stabilizeaza in aceste tari, ca urmare a imbunatatirii nivelului de trai, gradului crescut de educatie al populatiei si a metodelor de prevenire.

M.J.

#costuri tratament dementa, #epidemie dementa, #boala Alzheimer, #studiu Centru International Alzheimer , #stiri Impact