Brown cere "redefinirea regulilor jocului economic"

Sambata, 28 Martie 2009, ora 15:21
1653 citiri
Brown cere "redefinirea regulilor jocului economic"

Premierul britanic Gordon Brown le-a cerut liderilor de centru-stanga din Europa, Statele Unite si America Latina sa "redefineasca regulile jocului" pentru a face fata crizei economice mondiale, relateaza AFP

"Pietele nu au functionat in interesul public", iar "institutiile internationale infiintate in anii '40 nu pot gestiona problemele actuale", a declarat Brown la Vina del Mar, in Chile, unde are loc un summit la care sunt invitati sefi de stat si de guvern, economisti si intelectuali de centru-stanga.

Liderul britanic, care va gazdui in 2 aprilie, la Londra, un summit al tarilor industrializate si emergente, pledeaza in favoarea unei supravegheri mai bune a sistemului financiar si a unei reforme a organizatiilor multilaterale, in primul rand a Fondului Monetar International (FMI).

"Trebuie sa o luam de la inceput, sa definim noi reguli globale pentru piete si state", pentru a apara atat "justitia sociala, cat si mediul si progresul economic", a subliniat Brown, afirmand ca "numai progresistii pot face acest lucru".

Citand in special statsticile Bancii Mondiale, el a prezentat un tablou sumbru al crizei: "Realitatea este ca 100 de milioane de persoane au devenit sarace din cauza crizei, ca alte 30 de milioane isi vor pierde locul de munca si ca o jumatate de milion de copii vor muri de foame".

Criza actuala arata cu guvernul este necesar pentru a ne rezolva problemele, a conchis el.

La summitul de la Vina del Mar participa circa 10 lideri de centru-stanga, printre care vicepresedintele Joe Biden, premierul spaniol Jose Luis Zapateri si cel norvegian Jens Stoltenberg.

"Summitul progresistilor", infiintat de Bill Clinton in 1999, se afla la a sasea editie si se concentreaza anul acesta pe impactul crizei economice si pe urgenta "umplerii vidului ideologic" lasat in urma de un ultraliberalism discreditat.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Brown, #criza, #banca, #mondiala, #economie, #premier , #stiri Impact