Bugetul pentru agricultura si dezvoltare regionala ar putea fi reduse

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 11:49
1548 citiri
Bugetul pentru agricultura si dezvoltare regionala ar putea fi reduse

Un proiect de raport CE privind reforma bugetului comunitar propune reducerea finantarilor pentru Politica Agricola Comuna (PAC) si a ajutoarelor regionale acolo unde nu se obtin rezultate satisfacatoare, asigurand insa tari sarace precum Romania ca nu vor fi lasate de o parte.

 

Documentul este o varianta de lucru, datata din 8 octombrie si prefatata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dorind a servi ca baza pentru discutiile ce vor incepe anul viitor privind prioritatile urmatorului buget multianual al Uniunii Europene pentru 2014-2021.

In prezent, peste trei sferturi din bugetul total al UE pentru 2007-2013 este alocat dezvoltarii regionale si PAC - de cele doua politici beneficiind in special noile state membre precum Romania, relateaza NewsIn.

 Insa incepand cu 2014, cand incepe urmatoarea "perspectiva financiara", cea mai mare parte a banilor UE ar urma sa mearga pe trei "axe prioritare": locuri de munca, schimbari climatice si politica externa UE.

De asemenea, cadrul multianual ar putea fi redus de la sapte la cinci ani, pentru a adapta mai usor prioritatile bugetare la "situatii neprevazute" precum actuala criza economica, se arata in document.

 O mai mare "conditionalitate" in alocarea banilor UE e necesara, in viziunea Comisiei, pentru a crea "legaturi mai puternice si mijloace de presiune mai mari pentru obtinerea de rezultate in ce priveste prioritatie UE".

Concret, bugetul pentru agricultura ar urma sa fie "redus semnificativ pentru a elibera fonduri pentru noile prioritati UE".

Perioade de tranzitie pentru statele membre sarace, care sa permita "modernizarea agriculturii lor" ar urma sa fie prevazute, dar tendinta generala este de a transforma politica agricola comuna (PAC) din ajutoare date direct fermelor in "masuri care promoveaza competitivitatea in sectorul agroalimentar" si in promovarea "economiei verzi", adica a tehnologiilor moderne de agricultura cu impact redus asupra mediului.

Comisia pledeaza si pentru trecerea acestei politici inapoi in aria de responsabilitate a statelor membre, iar platile directe catre fermieri sa fie cel putin "cofinantate" din contributii de la bugetul national.

Atat proiectele finantate prin PAC, cat si prin fonduri structurale vor trebui sa fie "aprobate climatic", adica sa aiba emisii de dioxid de carbon reduse, un impact redus asupra ecosistemelor si sa nu polueze dincolo de limitele stabilite de statele membre in obiectivele lor de mediu.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #buget, #ce, #dezvoltare, #raport, #regionala , #stiri Impact