Bulgaria si Romania ajuta extrema dreapta sa-si sporeasca vizibilitatea in Parlamentul European

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 09:28
925 citiri

Sosirea Romaniei si a Bulgariei au dat o intorsatura neasteptata evolutiei Parlamentului European, care ar urma sa se produca luni, cand se va reuni pentru a include un nou grup al extremistilor de dreapta, care intentioneaza sa submineze UE din interior.

Nu este o perspectiva fara continut: in Parlamentul cu 785 de membri, legislatorii care erau pana acum lipsiti de sustinerea unui partid politic se vor bucura acum de dreptul la cuvant, de functii in comisii si de fonduri de aproximativ 1 milion de euro anual. Conform regulamentului parlamentar, astfel de drepturi sunt acordate grupurilor politice cu cel putin 20 de deputati din sase tari.

Extrema dreapta atinge acum acest nivel, datorita celor cinci membri ai Partidului Romania Mare, grupare nationalista fondata de Corneliu Vadim Tudor, fostul poet de curte al lui Nicolae Ceausescu si rasist si sovinist invederat, precum si singurului deputat din partea Partidului Ataka din Bulgaria, care militeaza impotriva romilor si a turcilor. Acestia se numara intre cei 35 de deputati din Romania si 18 din Bulgaria, care intra in Parlament ca urmare a aderarii tarilor lor la UE, la 1 Ianuarie.

Incepand de vineri, 19 deputati se inscrisesera in noul grup - din Franta, Italia, Belgia si Austria, precum si din Romania si Bulgaria - si un al 20-lea, Ashley Mote din Marea Britanie, intentiona sa li se alature. S-ar putea ca si altii sa le urmeze.

Noul grup va fi condus de Bruno Gollnisch, din Franta - adjunctul liderului Frontului National, Jean-Marie Le Pen -, care asteapta verdictul unei instante din Lyon privind acuzatiile de contestare a holocaustului. Grupul se va numi "Identitate, Traditie si Suveranitate".

Analistii spun ca nu se asteapta ca noul grup sa exercite o influenta prea mare in camera, desi personalitatile incendiare ale dreptei, precum Alessandra Mussolini, nepoata lui Benito Mussolini, vor folosi neindoielnic fiecare ocazie pentru a lua pozitii teatrale si a atrage atentia.

"Sunt prea putini numericeste pentru a avea impact legislativ - vor face mult zgomot", spune Tony Robinson, purtator de cuvant al grupului socialist din Parlament, care indeamna alte grupuri sa-si uneasca fortele pentru a marginaliza noua factiune. "Ei vor fi cu siguranta taisul cel mai extremist al dreptei din legislativul european, un melanj de ultranationalisti si eurosceptici".

Intre alti membri ai noului grup se numara Frank Vanhecke, liderul partidului nationalist flamand separatist din Belgia, Vlaams Belang, si Andreas Molzer, fost asistent al cunoscutului extremist de dreapta austriac, Jorg Haider. Francezii au cel mai puternic contingent, cu sapte membri.

Nu este prima data cand se constituie un grup politic al deputatilor de extrema dreapta in Parlamentul European. Le Pen a facut echipa cu nationalistii flamanzi si cu nationalistii germani in anii 1980.

Gollnisch spune ca noul grup se va concentra asupra "apararii valorilor crestine, familiei si civilizatiei europene". Se va opune imigratiei, aderarii Turciei la UE si adoptarii constitutiei europene.

Multi ani, formarea unui bloc parlamentar al UE fusese un obiectiv al deputatilor de extrema dreapta care nu erau afiliati la un grup politic anume din Parlamentul European. In mod ironic, multi din deputatii care formeaza grupul s-au opus deschiderii UE pentru tarile est-europene sarace precum Romania si Bulgaria.

Cu toate acestea, spune Dimitar Stoianov, din partea formatiunii Ataka din Bulgaria, "cand am venit prima data in Parlamentul European, ca observator, am fost intampinat cu multa caldura de celelalte partide nationaliste". La 23 de ani, el este cel mai tanar membru al Parlamentului.

"Ei nu se opuneau neaparat Romaniei si Bulgariei, ei erau impotriva a ceea ce urma sa aduca largirea", spune el, invocand sporirea birocratiei UE si pierderea controlului national. "De aceea, noi am hotarat sa ne dam mana si sa cooperam".

Stoianov este fiul vitreg al liderului Ataka, Volen Siderov, fost jurnalist transformat in nationalist xenofob. Siderov, imbracat de obicei in negru, isi ridica deseori pumnii in timpul discursurilor furioase. Observatorii compara persoana sa publica cu o copie studiata a lui Hitler. Ataka a intrat in Parlamentul bulgar in 2005, castigand 8% din voturi pe baza unei platforme electorale a "Bulgariei pentru bulgari".

Este improbabil ca Partidul Romania Mare, care a obtinut 13% din voturi in alegerile parlamentare din 2004, sa aiba o agenda europeana semnificativa, spune Sorin Ionita, analist la Societatea Academica Romana din Bucuresti. "Ei vor juca in Parlamentul European pentru a-si spori vizibilitatea pe plan intern", a spus el.

Krasimir Kunev, presedintele organizatiei drepturilor omului Comitetul bulgar Helsinki, si-a exprimat preocuparea ca noul grup parlamentar va agita sentimente xenofobe in Europa.

"Sunt ingrijorat ca islamofobia, care este larg raspandita in Europa, va lua amploare", a spus el. ASi desi finantarea poate ca nu va fi prea mare pentru partidele occidentale, a spus el, aceasta ar putea fi suficienta pentru a ajuta partidele est-europene "in maniera semnificativa".

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)