Cand refuzi un job?

Luni, 14 Februarie 2011, ora 17:48
5616 citiri
Cand refuzi un job?

Oricat de lung este procesul prin care esti nevoit sa treci pana sa fii angajat si oricat de bine ai ajuns sa te intelegi cu potentialii colegi, niciodata nu e prea tarziu sa refuzi o oferta de job. Exista chiar cateva motive solide pentru care ar trebui sa refuzi politicos o "ocazie", in conditiile in care situatia financiara iti permite sa faci asta.

Zvonuri nefavorabile

Daca auzi ca actiunile companiei sunt in cadere libera, sau daca exista un zvon ca urmeaza o fuziune, aceste lucruri pot fi indicatori clari ca urmeaza o serie de concedieri, iar postul pe care il accepti tu azi ar putea disparea peste cateva luni.

Stai de vorba cu experti in domeniu si analizeaza situatia cu oameni de incredere, iar daca accepti intr-un final oferta, ai grija sa existe un contract de munca serios.

Compania nu poate pastra angajatii pentru mult timp

Un anumit procent al fluctuatiei de personal intr-o companie este absolut normal sa existe.

Cu toate acestea, o fluctuatie foarte mare a personalului ar trebui sa ridice semne de intrebare pentru orice candidat.

Documenteaza-te cu privire la companie inainte sa accepti oferta si asculta cu atentie tot ce se discuta in timpul interviului de angajare.

Daca intervievatorul vorbeste mult despre oameni care au parasit compania, ar putea insemna ca oamenii pleaca mult mai repede decat poate compania sa gaseasca inlocuitori.

Banii sunt singurul avantaj

Daca factorul financiar este cel mai important in decizia ta de a accepta un nou job, gandeste-te de doua ori inainte de a face asta.

Acceptand ipoteza in care nu esti constrans de necesitatile financiare, banii nu ar putea sa cumpere fericirea la job sau implinirea profesionala.

Evalueaza din nou situatia ta financiara, obiectivele carierei tale, priveste situatia in cadrul imaginii de ansamblu a viitorului tau profesional.

O astfel de miscare pentru o crestere nesemnificativa a salariului ar putea sa nu merite efortul daca angajatorul actual iti asigura un potential mai mare pentru cariera ta.

Noul job iti ocupa tot timpul

Exista un moment in cariera oricui cand poate fi acceptabil sa muncesti excesiv, uneori pana la epuizare, iar acest lucru este valabil in primii ani in domeniu.

Totusi, daca te afli la mijlocul carierei, daca ai o familie si alte obligatii personale, s-ar putea ca acceptarea unui job de 80 de ore pe saptamana sa nu fie o miscare tocmai inteligenta.

Gandeste-te la impactul pe care noul tau program il va avea asupra ta si a familiei tale, gandeste-te daca un o vacanta scumpa ar putea sa inlocuiasca orele petrecute pana tarziu la birou, te sfatuiesc specialistii.

Ia de asemenea in considerare un program flexibil pentru a-ti putea indeplini si responsabilitatile de familist, sau poate sa lucrezi uneori de acasa
Daca renunti la beneficiile pe care echilibrul intre viata personala si cea profesionala ti le ofera, fara sa analizezi consecintele, risti ca viata ta personala sa fie complet afectata de noua alegere.

Compania nu are o reputatie buna

Sa muncesti pentru o companie cu reputatie distrusa de un scandal corporate, sau care pur si simplu si-a pierdut din respect pe piata, reprezinta o alegere care iti poate "pata" CV-ul.

Poti investiga situatia organizatiei in domeniul in care activeaza, eventual sa ceri parerea oamenilor din reteaua ta de cunostinte profesionale si chiar sa stai de vorba cu un expert in recrutare.

Acestia te vor ajuta sa intelegi de ce e mai bine sa fii un simplu angajat bun la o companie respectata, decat sa ocupi o pozitie inalta intr-o companie cu probleme de imagine.

#angajare, #oferta de job, #refuzi un job , #stiri Impact