Casa mini: cum sa traiesti pe 24 de mp

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:10
5608 citiri
Casa mini: cum sa traiesti pe 24 de mp

Ideile mari vin deseori in ambalaje mici. Atat in Europa cat si in Statele Unite, tendinta constructorilor este de a micsora spatiul locuibil, oferind case mici, mobile si, cel mai important, ieftine.

Ratele la creditul ipotecar si cheltuielile de intretinere au fost cele care l-au pus pe Jay Shafer pe ganduri. Proprietarul unei case in California, Shafer a masurat tot ce era in plus la casa si s-a ales cu o idee de constructie: casa mini.

S-a ales cu un spatiu de numai 24 mp care contine o bucatarie, o baie, un living care se transforma in dormitor. In plus, are si roti.

A infiintat o companie prin care sa produca aceste case si astfel a pus bazele unui business profitabil. O mini-casa costa aproximativ 30.000 de euro.

Locuinta a devenit din ce in ce mai populara, devreme ce poate fi construita dupa nevoile si bugetul proprietarului.

Poate ca nu pretul este factorul decisiv in achzitionarea unei astfel de case.

Atractia pentru spatiul restrans poate fi atribuita si instinctului, acelasi instinct care ne face sa ne construim casute in copaci, cand suntem mici. Ne ofera confort si siguranta.

Fenomenul micro-constructiilor nu a explodat numai in Statele Unite, acolo unde sectorul imobiliar a fost lovit puternic.

Casele de dimensiuni reduse au prins si in Europa, informeaza Die Welt.

Proiectata de un austriac, Mikrohaus este o constructie sub forma de dreptunghi, ce acopera 26 de metri patrati. Este usor de transporat si gazduieste o terasa, pe propriul acoperis.

Bazandu-se pe un sistem modular, Mikrohaus nu are nevoie de fundatie. Nu ai nevoie decat de 36,660 de euro si primesti cheile noii tale case.

Cine ar cumpara o astfel de casa?

In primul rand, oamenii cu inclinatii eco, care stiu ca o casa mai mica inseamna un consum mai mic de energie. Pentru ca nu este o constructie permanenta, cu fundatie, Mikrohaus nu are impact permanent asupra solului.

Cumparatorii sunt, de cele mai multe ori, oameni necasatoriti. Atunci cand se inmultesc locuitorii unei astfel de case, se poate mari si numarul de camere, unind doua sau mai multe unitati modulare.

Cel de-al treilea grup tinta este format din oameni cu varsta inaintata ai caror copii au plecat la studii sau job in alt oras. Astfel, pot reduce din cheltuielile de intretinere pe care le-ar "cere" o casa mai mare.

Mikrohaus nu este prima micro-locuinta care a cunoscut succesul, in Europa.

In urma cu sase ani, un profesor de arhitectura a construit case micro-compacte pentru studentii de la Universitatea Tehnica din Munchen.

Fiecare casa, cu un volum de 3 metri cubi, avea loc pentru o masa, un scaun si un pat, o baie si un loc pentru gatit. Ceea ce a inceput ca un experiment ofera adapost si acum studentilor germani.

Insa nici Germania si nici Statele Unite nu pot pretinde ca detin cea mai mica locuinta.

Aceasta se afla in Tel Aviv, acolo unde un arhitect israelian a proiectat o casa de 4 metri patrati. In acesta casa, ai avea loc sa faci dus, sa dormi, sa gatesti si chiar sa-ti parchezi bicicleta.

Chu 200, cum se numeste mini constructia, foloseste cat mai putine materiale de constructie posibile, cantareste jumatate de tona si este alimentata decelulele solare montate pe acoperis.

#casa, #casa modulara, #constructie, #locuinta, #mini casa , #stiri Impact