CE a lansat o dezbatere publica despre viitorul pensiilor in Europa

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 17:34
1134 citiri
CE a lansat o dezbatere publica despre viitorul pensiilor in Europa

Comisia Europeana (CE) a lansat, miercuri, o dezbatere publica la nivel european privind modul in care Uniunea Europeana poate asigura pensii adecvate, viabile si sigure, in conditiile imbatranirii populatiei si a problemelor generate de criza, potrivit CSSPP, care citeaza un document al CE, precizeaza NewsIn.

"Numarul persoanelor iesite la pensie in Europa in comparatie cu cele care le finanteaza pensiile este prevazut sa se dubleze pana in 2060 - situatia actuala pur si simplu nu este viabila. Pentru a raspunde acestei provocari, echilibrul intre perioada de timp petrecuta in activitate si cea de pensie trebuie sa fie examinat cu atentie", a declarat Laszlo Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Astfel, in 2008, raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de cel putin 65 de ani era de patru la unu, dar pana in 2060, acest raport va scadea la doi la unu.

"Criza financiara si economica recenta a agravat si a amplificat impactul acestor tendinte demografice. Regresele inregistrate in cresterea economica, in bugetele publice, in stabilitatea financiara si in ocuparea fortei de munca au urgentat necesitatea de ajustare a practicilor de pensionare si modul in care persoanele acumuleaza drepturile la pensie. Criza a revelat o necesitate sporita de imbunatatire a eficientei si sigurantei sistemelor de pensii", se mai arata in comunicat.

Imbatranirea populatiei in toate statele membre a pus la grea incercare sistemele de pensii, iar criza economica si financiara nu a facut decat sa creasca aceasta presiune, se arata in comunicat.

"Avem de ales intre pensionari mai saraci, contributii mai mari pentru pensie sau mai multi oameni care lucreaza mai mult si mai mult timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea ca batranetea nu este sinonima cu saracia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie sa continuam sa o respectam si dialogul pe care il lansam astazi ar trebui sa ajute statele membre sa ia deciziile corecte pentru a se asigura ca sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate", a adaugat Andor.

Documentul consultativ, o carte verde, ridica o serie de intrebari, invitand toate partile interesate sa contribuie cu puncte de vedere, opinii si idei cu privire la abordarea problemei pensiilor - una dintre cele mai grele cu care se confrunta Europa si cea mai mare parte a lumii astazi - si cu privire la modul in care UE poate contribui la gasirea unor solutii.

Cartea verde are drept obiectiv abordarea unor aspecte, printre care, asigurarea unor venituri adecvate la pensie si asigurarea ca sistemele de pensii sunt viabile pe termen lung, atingerea echilibrului corect intre munca si pensie si facilitarea unei vieti active mai indelungate.

De asemenea, are in vedere inlaturarea obstacolelor in calea persoanelor care muncesc in diferite tari UE si in calea pietei interne pentru produse de pensie, dar si realizarea unor pensii mai sigure atat in prezent, cat si pe termen lung in urma crizei economice recente.

Totodata, se are in vedere asigurarea transparentei in ce priveste pensiile, pentru ca persoanele sa poata lua decizii informate in legatura cu propriul venit la pensie.

Potrivit unui sondaj recent Eurobarometru, 73% dintre cetatenii UE fie anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse fie cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie sau sa economiseasca mai multi bani pentru batranete.

In acelasi timp, 54% sunt ingrijorati ca venitul lor la batranete va fi insuficient pentru a duce o viata decenta, de aceasta parere fiind cei mai multi dintre respondentii din 17 dintre cele 27 de tari membre ale UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imbatranire, #pensii, #populatie sistem saracie , #stiri Impact