CE a lasat sa se inteleaga ca situatia Icesave ar putea periclita aderarea Islandei la UE

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 17:33
1606 citiri
CE a lasat sa se inteleaga ca situatia Icesave ar putea periclita aderarea Islandei la UE

CE a lasat sa se inteleaga ca situatia Icesave ar putea periclita aderarea Islandei la UE Comisia Europeana a lasat miercuri sa se inteleaga ca situatia Icesave si blocarea despagubirilor catre clientii straini din Marea Britanie si Olanda ar putea avea un impact negativ asupra planurilor Islandei de aderare la Uniunea Europeana, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Islanda a depus in luna iulie, dupa ce a fost grav lovita de criza financiara, o cerere de aderare la Uniunea Europeana, ce este in prezent analizata de executivul european, inainte de deschiderea negocierilor. Tarile din Uniunea Europeana "vor trebui sa ia in calcul toate modalitatile de evaluare" a capacitatii Islandei de a intruni toate criteriile de aderare, inclusiv criteriile economice, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei, Amadeu Altafaj Tardio.

"In acest context, probleme de genul afacerii Icesave vor fi analizate indeaproape", a adaugat el. Purtatorul de cuvant a fost intrebat in legatura cu o avertizare formulata marti de secretarul britanic de stat pentru finante, Paul Myners.

Acesta avertizase ca blocarea despagubirilor clientilor straini "va fi luata in calcul in cadrul deciziei de a sustine sau nu candidatura Islandei la Uniunea Europeana". Myners a mai spus ca Islanda risca sa se izoleze la nivel international si sa se desprinda de sistemul financiar international, construindu-si imaginea unei tari cu care e greu sa faci afaceri. Islanda va organiza un referendum in legatura cu un acord incheiat cu Marea Britanie si Olanda in legatura cu depozitele Icesave, dupa ce presedintele Olafur R. Grimsson a blocat legea.

Noua lege, careia i se opun, potrivit sondajelor, circa 70% dintre cetateni, a obligat Islanda sa utilizeze fonduri de 5,5 miliarde dolari imprumutate de la Marea Britanie si Olanda, pentru a despagubi detinatorii de depozite din cele doua tari, in urma falimentului bancii Landsbanki in octombrie 2008. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE, # aderare, # Islanda, # fonduri , #stiri Impact