Ce asteptari ai de la jobul tau?

Luni, 16 Februarie 2009, ora 22:11
41294 citiri
Ce asteptari ai de la jobul tau?

Fiecare persoana are motive diferite pentru care lucreaza. Motivele pentru a munci sunt la fel de individuale ca si persoanele. Insa, cu totii muncim pentru ca obtinem ceva de care avem nevoie. Acel ceva pe care-l obtinem de la munca are impact asupra moralului, motivatiei si calitatii vietii noastre. Iata cele mai recente date care arata ce vor oamenii de la munca pe care o intreprind.

Munca = bani

Unii oameni muncesc din pasiune; altii lucreaza pentru implinirea personala. Unora le place sa atinga obiective si sa simta ca ofera valoare unui lucru mai mare si mai important ca ei insisi. Unii oameni au misiuni personale pe care le indeplinesc prin intermediul unei munci pline de insemnatate. Unii iubesc cu adevarat ceea ce fac sau clientii pe care ii servesc, iar altora le plac interactiunile interumane de care au parte alaturi de colegi si clienti. Unora le place sa-si umple timpul cu diverse activitati, in timp ce altora le plac schimbarea, provocarile si diversele probleme pe care trebuie sa le rezolve.

Oricare ar fi motivele personale pentru care lucrezi, concluzia este ca aproape toata lumea munceste pentru bani. Fie ca o numesti compensatie, salatiu, bonus, beneficii sau renumeratie, banii platesc facturile. Banii asigura o locuinta, ofera copiilor imbracaminte si mancare, trimite studentii la facultate, ofera concedii si, eventual, pensii. Sa subestimezi importanta banilor si a beneficiilor oamenilor care lucreaza este o greseala.

Beneficiile corecte si salariul sunt cele mai importante lucruri pentru construirea unei companii de succes, care recruteaza si retine angajati dedicati. Daca oferi un salariu suficient angajatilor, poti apoi sa lucrezi la partea motivationala. Fara plata corecta si suficienta, risti sa-ti pierzi cei mai buni oameni, care vor alege, in cele din urma, un angajator care le poate oferi un trai decent.

De fapt, cercetarile recente efectuate de Watson Wyatt Worldwide in The Human Capital Edge: 21 People Management Practices Your Company Must Implement (or Avoid) to Maximize Shareholder Value sustin ca, pentru a atrage cei mai buni angajati, trebuie sa platesti mai mult decat media oferita de concurenta.

Ai bani? Ce urmeaza?

Studiile si chestionarele care dateaza inca de la inceputul anilor 80 demonstreaza faptul ca oamenii doresc de la munca ceva mai mult decat bani. Un studiu efectuat pe mii de angajati si manageri, intreprins de American Psychological Association, demonstreaza clar acest lucru, in timp ce managerii sustin ca cel mai important aspect motivational pentru oamenii ar fi banii, timpul liber si atentia acordata de catre supervizori au fost inca doua elemente citate de muncitori ca fiind cele mai importante la locul de munca.

Intr-un articol recent al Workforce, “Cele 10 ironii ale motivatiei”, guru al recompensei si al recunoasterii, Bob Nelson, a spus: “Mai mult decat orice altceva, angajatii vor sa fie pretuiti, pentru o munca bine facuta, de catre cei pe care ii respecta cel mai mult.” Acesta adauga faptul ca oamenii vor sa fie tratati ca pe niste fiinte adulte si responsabile.

In timp ce asteptarile pe care le au oamenii de la munca lor depind de situatie si de persoana, nevoile si recompensele acestora sunt importante in orice situatie. Oamenii vor:

•    Control asupra muncii lor: inclusiv componente precum capacitatea de a influenta decizii; stabilirea unor obiective clare si masurabile; responsabilitate clara pentru o sarcina completa sau, cel putin, bine definita; sarcini de indeplinite prin intermediul muncii de zi cu zi; si recunoastere pentru succesele obtinute.

•    Sa apartina grupului care detine informatia: inclusiv sa primeasca informatiile in timp util si sa fie inclusi in miezul comunicarii; sa inteleaga formulele managementului, conform carora se iau deciziile; oportunitati de echipa si de participare la sedinte; si documentare vizuala si afisarea progresului muncii lor si a realizarilor.

•    Oportunitatea pentru crestere si dezvoltare: inclusiv educatie si training; cai de cariera; participare in cadrul muncii de echipa; training intern; si munca de teren .

•    Leadership: oamenii vor asteptari clare, care asigura o imagine a rezultatului dorit, alaturi de stabilirea obiectivelor si feedback in cadrul unei structuri de lucru potrivite.

Recunoasterea performantei

In The Human Capital Edge, autorii Bruce Pfau si Ira Kay spun ca oamenii vor recunostinta performantei individuale, cu recompense financiare strans legate de aceasta. Angajatii vor ca oamenii care nu ating un anumit standard sa fie dati afara; de fapt, concedierea celor care nu intrunesc anumite conditii este una dintre cele mai demotivante actiuni pe care o poate lua o organizatie – sau pe care nu o ia. Aceasta se cleaseaza in fruntea listei, alaturi de recompensarea angajatilor neperformanti identica cu cea a celor performanti.

In plus, autorii au descoperit ca exista, in continuare, o discrepanta intre ceea ce cred angajatorii ca vor oamenii de la munca lor si ce spun angajatii ca-si doresc. “Angajatorii subestimeaza mult importanta lucrurilor precum programul flexibil sau oportunitatile de promovare. Acestea joaca un rol deosebit de important in decizia unui om de a se alatura sau de a parasi o firma.”

“Asta inseamna ca multe companii lucreaza din greu si epuizeaza resurse importante in directii gresite,” spun Pfau si Kay. Oamenii vor ca angajatorii sa-i plateasca peste media pietei. Acestia cauta programe de lucru flexibile. Vor actiuni in cadrul companiei, o sansa de a invata si un cuvant de spus in procesul decizional.

Ce poti face pentru motivarea angajatilor si pentru cresterea moralului

Ai suficiente informatii despre ce isi doresc oamenii de la jobul lor. Cheia spre crearea unui mediu de lucru care gazduieste motivarea este cunoasterea dorintelor si nevoilor individuale. Expertii de la humarresources.about.com recomanda sa-ti intrebi angajatii ce isi doresc de la munca si daca obtin sau nu respectivele lucruri.

Cu aceasta informatie, multi manageri vor fi, cel mai probabil, uimiti de cate oportunitati simple si ieftine exista in scopul crearii unui mediu de lucru motivational si atractiv. Fii atent la ce este important pentru oamenii pe care ii angajezi. Astfel, performanta lor, si ulterior a companiei tale, va creste in mod uimitor.

Bloombiz te asculta! Spune-ne parerea ta! Contribuie la schimbare!

Tu ce asteptari ai de la jobul tau? Ce-ti lipseste din punct de vedere profesional si angajatorul ti-ar putea oferi, dar nu o face?
E jobul tau doar o obligatie sau si o placere?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job bani salariu bonus beneficii angajat angajator asteptari , #stiri Impact