Ce gandesc angajatorii

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 21:47
2011 citiri
Ce gandesc angajatorii

Atat angajatorii, cat si angajatii participa activ in lupta cu economia, lupta care a inceput in 2008, s-a extins si in 2009 si cu siguranta va mai dura. Un nou studiu efectuat de CareerBuilder si condus de Harris Interactive examineaza modul in care angajatorii privesc forta de munca si cum angajatii isi abordeaza propria cariera.

In ultimele luni de zile, Statele Unite ale Americii au pierdut 2.6 milioane de joburi, insa acum angajatorii se concentreaza pe retinerea talentelor. “The Q2 2009 Job Forecast” a descoperit ca retentia angajatilor valorosi este mai importanta decat noile angajari. O lectie importanta pentru SUA, din care poate beneficia intreaga lume care se confrunta cu efectele crizei economice, spun expertii.

Angajatorii au ales abordarea “asteptam si vedem” cand vine vorba de angajari, insa o parte inca mai cauta sa angajeze. In trimestrul al doilea, 64% din angajatori nu se asteaptau la nicio schimbare in numarul angajatilor full-time. Totusi, acestia sunt concentrati pe pastrarea angajatilor performanti, pentru a controla cheltuielile si pentru a gasi noi oportunitati de a obtine profit.

Angajarile trimestriale

Cu toate ca angajarile nu mai sunt un fenomen atat de puternic precum au fost in ultimii ani, unii angajatori inca mai cauta talente. 13% dintre angajatorii chestionati au spus ca au crescut numarul angajatilor full-time, permanenti, in T1.

In acelasi timp, nivelul personalului a ramas acelasi pentru 61% dintre angajatori. Un alt semn al impactului recesiunii poate fi observat in procentul de 26% de angajatori care si-au redus personalul in T1, in timp ce doar 13% au procedat la fel anul trecut.

Totusi, in T2, 14% dintre angajatori se asteapta la o scadere a numarului de angajati. Un procent egal intentionau sa adauge angajati full-time in T2. 64% dintre angajatori nu doresc, in continuare, sa-si creasca sau sa-si scada numarul de angajati.

Disponibilizarile

Angajatorii au redus numarul angajtilor in primele luni ale anului 2009 mai mult decat au facut-o anul trecut, in aceeasi perioada, insa T2 a fost mai favorabil pentru angajati. 22% dintre manageri au anuntat disponibilizari in T1, in crestere cu 11% fata de 2008. 12% se asteapta la disponibilizari in T3 si 64% nu intentioneaza sa apeleze la aceste masuri.

Previziunea economica a gasit, de asemenea, faptul ca managerii de resurse umane sunt optimisti in privinta evolutiei companiilor lor. Aproximativ jumatate dintre acestia cred ca stimulul economic le va imbunatati capacitatea de a obtine mai multe afaceri. Odata ce situatia companiilor se va imbunatati, 23% dintre acesti manageri intentioneaza sa reangajeze oamenii care au fost disponibilizati din motive economice.

Compensarea in 2009

Precum era de asteptat, bugetele restranse au impiedicat angajatorii sa ofere cresteri salariale semnificative si chiar au determinat reduceri ale salariilor pentru unii angajati. Doar 42% dintre angajatori se asteapta in continuare la cresteri salariale pentru angajatii full-time, procent scazut fata de 70% in 2008.

Totusi, 46% dintre angajatori nu se asteapta la nicio schimbare din acest punct de vedere si 7% se asteapta la o scadere a salariilor.

Dintre angajatorii care vor oferi mariri de salariu, 29% considera ca acestea se vor situa intre 1 si 3%. 12% se asteapta la mariri intre 4 si 10%. Doar 1% dintre angajatori cred ca marirea va fi de 11% sau mai mare.

6 tendinte pentru angajatori si pentru cei care isi caute de lucru

Studiul efectuat in T2 a descoperit atat tiparele de angajare si disponibilizari, cat si faptul ca angajatorii si angajatii isi rearanjeaza prioritatile planurilor de munca. Urmatoarele 3 tendinte de angajare au reiesit din studiul mai sus mentionat:

1. Taierea beneficiilor

In tentativa de a se mentine pe linia de plutire pana cand economia se va stabiliza, companiile cauta oportunitati temporare de a reduce costurile. Una dintre solutii este taiere unora sau tuturor beneficiilor oferite angajatilor, lucru deja executat de 42% dintre angajatori, in T1. In T2, 32% au procedat la fel. In SUA, bonusurile si asigurarile de sanatate sunt cele mai afectate, alaturi de beneficii, care sufera reduceri sai taieri drastice in intreaga lume.

2. Actualizarea talentelor

Ciclurile incetinite de angajare au oferit angajatorilor posibilitatea de a inlocui angajatii cu performante slabe cu altii de top, care, de altfel, nu ar fi fost disponibili intr-o economie stabila. Cei care isi cauta de lucru in vanzari, contabilitate si finante, retail si customer service sunt candidatii care beneficiaza cel mai mult de aceste practici.

3. Amanarea pensionarii

Muncitorii care se afla la varsta sau in apropierea varstei de pensionare au decis sa-si adapteze planurile in functie de impactul economiei asupra finantelor personale.

Dintre angajatii chestionati, in varsta de peste 60 de ani, 60% au spus ca isi vor amana pensionarea. 70% dintre acesti angajati considera ca vor avea nevoie de pana la 6 ani de zile pentru a-si recupera economiile pierdute, in timp ce 10% se tem ca nu isi vor recupera niciodata siguranta financiara de care au nevoie pentru a se pensiona.

4. Abilitatile transferabile

Cand angajatii sunt pregatiti pentru o schimbare de cariera, acestia isi pot analiza abilitatile transferabile de la o meserie la alta, pentru a-i ajuta sa faca miscarea.

Dintre muncitorii care au fost disponibilizati si care nu si-au gasit de lucru, 73% au spus ca isi cauta joburi in afara profesiei alese, fie din dorinta unei schimbari, fie din lipsa joburilor disponibile.

Din fericire, 69% dintre angajatori au spus ca sunt dispusi sa angajeze oameni fara experienta intr-un anumit domeniu, dar care au totusi abilitati transferabile.

5. Mutarea

39% dintre angajatii care au fost disponibilizati si care nu si-au gasit de lucru sunt dispusi sa se gandeasca la un alt oras in care ar putea munci.

Angajatorii sunt, de asemenea, dispusi sa-si extinda cautarea de talente, 25% dintre manageri fiind dispusi sa suporte cheltuielile de mutare ale candidatului potrivit.

6. Intoarcerea la scoala

Educatia continua sa fie o resursa pentru angajatii care cauta sa-si creasca valoarea in fata angajatorilor. 21% dintre toti angajatii chestionati au decis sa-si continue studiile, sa se inscrie la mastere sau la diverse cursuri de formare profesionala.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#angajator, #cariera, #criza, #disponibilizari, #economie, #job , #stiri Impact