CE: interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere, nejustificata

Marti, 06 Iulie 2010, ora 23:51
1383 citiri
CE: interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere, nejustificata

Asociatia Europeana a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice si Mineralelor Industriale (EUROMINES) saluta pozitia exprimata de CE potrivit careia interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii, informeaza Mediafax.

"In urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia considera ca interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii.

Legislatia existenta, in special cea cu privire la managementul deseurilor extractive (Directiva 2006/21/CE) include cerinte precise si stricte, care asigura un nivel adecvat de siguranta a facilitatilor de management al deseurilor miniere.

Valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva, sunt printre cele mai stricte cu putinta, iar in practica aceasta presupune o etapa de neutralizare a cianurii inainte de stocare.

In lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care sa aiba un impact mai redus asupra mediului), o interdictie generala a utilizarii cianurii ar presupune inchiderea minelor existente care opereaza in conditii de siguranta.

Aceasta ar fi in detrimentul locurilor de munca, fara a aduce o valoare adaugata pentru mediu si sanatate.

Comisia intentioneaza sa urmareasca in continuare indeaproape posibilele dezvoltari tehnologice din acest sector, pentru a se asigura ca sunt aplicate in practica «cele mai bune tehnici disponibile», in conformitate cu cerintele Directivei", se arata intr-un raspuns al CE, semnat de comisarul Janez Potocnik, citat de un comunicat al Asociatiei Europene a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice si Mineralelor Industriale.

Comunicatul arata ca CE considera ca trebuie sa se acorde prioritate asigurarii implementarii depline a Directivei respective de catre Statele Membre.

Potrivit EUROMINES, companiile care deruleaza operatiuni si proiecte de exploatare miniera a aurului in Europa saluta aceasta declaratie si subliniaza ca regulamentul european aplicabil prezentei cianurii si compusilor cianurii in deseurile miniere este unul dintre cele mai stricte regimuri juridice din lume in ceea ce priveste protectia sanatatii umane si a mediului.

"Toate exploatarile miniere europene respecta si vor respecta in continuare valorile limita care sunt cu mult mai stricte decat standardele internationale, datorita aplicarii celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenta unor unitati de distrugere a cianurii in cadrul proceselor tehnologice.

Aceeasi legislatie a Uniunii Europene reglementeaza si minele de metale care ar putea utiliza cianura in uzinele de procesare a minereurilor. Prin urmare, introducerea unor reglementari suplimentare in Uniunea Europeana nu prezinta beneficii in plus pentru mediu sau sanatate", se arata in comunicatul EUROMINES. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exploatari, #miniere, #cianura, #interzicere , #stiri Impact