CE: Scaderea somajului in Romania ar putea fi numai de ordin statistic

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:06
1516 citiri
CE: Scaderea somajului in Romania ar putea fi numai de ordin statistic

Scaderea somajului in Romania ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul de somaj nu par motivate sa revina pe piata muncii cu forme legale, iar revenirea angajarilor va fi intarziata, neglijabila anul viitor, potrivit Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

Comisia noteaza ca scaderea somajului este ingreunata de flexibilitatea redusa a pietei muncii si de concedierile din sectorul public.

"Imbunatatirea legislatiei pietei muncii ramane o provocare cheie intr-o tara care se lupta cu o economie informala uriasa, o rata scazuta de angajare si de activitate in randul populatiei, si un fenomen puternic de emigrare", se arata, referitor la Romania, in prognoza economica de toamna prezentata luni de Comisia Europeana.

Cererea interna, principalul motor de crestere al economiei romanesti in perioada 2004-2008 si indicatorul care a inregistrat cea mai abrupta scadere odata cu recesiunea, va reveni numai marginal anul viitor, odata cu o usoara ajustare pozitiva a salariilor, dar va continua sa fie franata de corectiile fiscale si de raportul mare dintre serviciul datoriei si veniturile populatiei, care cauzeaza de asemenea o rata ridicata a creditelor neperformante.

Comisia Europeana si-a aliniat estimarile privind PIB-ul Romaniei cu cele ale FMI si ale Guvernului, anticipand o scadere de 1,9% in acest an urmata de o crestere de 1,5% in 2011, alimentata in principal de investitii.

"Investitiile ar trebui sa revina viguros, cu 4,2%, si sa fie un motor principal de crestere, pe masura ce companiile isi vor reajusta liniile de productie pentru a face fata cererii externe tot mai mari. Exporturile si-au mentinut performanta solida pe parcursul lui 2010 si, impreuna cu saltul comenzilor industriale, vor da companiilor incredere chiar daca indicatorii de risc raman oarecum ridicati", se spune in prognoza CE.

Totodata, Comisia recomanda cresterea absorbtiei de fonduri europene, care ar sustine investitiile in infrastructura.

Totusi, desi au evoluat bine in 2009 si 2010, exporturile vor avea o contributie negativa la crestere anul viitor, deoarece importurile de bunuri de capital vor creste odata cu investitiile. Executivul Uniunii Europene anticipeaza si o revenire a remiterilor in 2011, datorita imbunatatirii conditiilor de munca pentru romanii plecati in strainatate.

Dupa scaderi de 10,6% in 2009 si 1,6% in 2010, CE estimeaza cresterea consumului privat cu 1,8% anul viitor.

Totodata, investitiile urmeaza sa urce cu 4,2%, dupa contractii de 25,3%, respectiv 9,9% in 2009 si 2010.

Exporturile ar trebui sa creasca anul viitor cu 6%, iar importurile cu 6,4%, inversand corelarea dintre cei doi indicatori pentru prima data din 2007.

Exporturile au crescut cu 7,8% in anul 2007, iar importurile cu 27,3%, insa in urmatorii trei ani exporturile au avut constant evolutii mai bune decat importurile.

Rata somajului ar urma sa scada de la 7,5% in acest an la 7,4% anul viitor, in timp ce costul real unitar al muncii ar putea scadea cu 2,6%, dupa o retragere de 3,2% in acest an.

Peisajul economic descris de CE pentru Romania devine mai favorabil din 2012, cand se estimeaza o crestere economica de 3,8%.

"Pana atunci, se estimeaza ca salariile vor accelera de la nivelurile foarte scazute (in comparatie cu principalii parteneri comerciali), in special in sectorul industrial si cel profesional. Aceasta evolutie va avea un impact pozitiv pe situatia financiara a populatiei si va conduce la o rata mai ridicata de crestere a consumului privat.

Cresterea economica va fi astfel mai larga, iar cererea interna va avea din nou un rol important de jucat in avansul economiei.

Consumul guvernamental va ramane insa redus, deoarece autoritatile vor continua consolidarea fiscala", scrie Comisia Europeana. 

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#ce, #crestere, #economie, #scadere, #somaj , #stiri Impact