Ce valori au prioritate in cariera ta

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 16:23
2639 citiri
Ce valori au prioritate in cariera ta

Daca ai senzatia ca iti doresti mai mult de la cariera ta decat suma de bani pe care o castigi sau avansarile pe care le poti obtine, specialistii in Resurse Umane sustin ca nu esti singurul in aceasta situatie. Alegerile pe care le faci in viata profesionala pot fi uneori dificile, dar iti poti usura efortul decizional daca iti stabilesti prioritatile de la inceput, informeaza Monster.com. 

Un studiu realizat in 2004 pe un esantion de peste 1700 de absolventi a scos la iveala faptul ca trei sferturi din acestia apreciaza mai mult modul in care isi petrec timpul la munca decat salariul pe care il castiga.

Interesele principale ale acestora conturau un job in care sa isi poata oferi ajutorul fata de ei din jur, un job care sa le permita sa aiba un impact asupra lumii, care sa ii aduca intr-un mediu idealist si cu oameni implicati, dar care sa solicite la maxim creativitatea.

Potrivit unui alt studiu pus in aplicare in acelasi an a aratat ca mai mult de 40% din cei intervievati au sustinut ca sunt in cautarea unui job care sa ofere sarcini din ce in ce mai competitive.

Generatia “Y” se concentreaza in mod deosebit asupra muncii in echipa si tin cont de mediul in care se dezvolta, spun specialistii.

Valoare intrinseca vs. valoare extrinseca

Daca te afli in cautarea satisfactiei profesionale, nu ai cum sa o gasesti pana nu iti dai seama care sunt adevaratele valori pentru tine. Valorile intrinseci ofera satisfactia interioara si motivare in etapele carierei unui angajat, la un nivel intangibil, spre deosebire de cele extrinseci, concretizate in banii castigati, prestigiu si putere, spun specialistii.

Multi angajati se simt dezorientati atunci cand incearca sa isi gaseasca o cale care sa ii implineasca din punct de vedere profesional.

Daca esti unul dintre ei, pregateste-te psihic sa fii judecat de familie si colegi ca te concentrezi prea mult pe aspecte idealiste si ca nu acorzi suficienta atentie aspectelor practice, precum salariul sau eventuala promovare.

Stelian Panescu, director general al Smart Sigma sustine ca in Romania banii castigati sunt considerati mult mai importanti decat placerea de a indeplini un anumit job, iar asta ii determina pe tineri sa accepte aproape orice.

Desi tinerii cauta bani, cel mai adesea intalnesc oportunitati de dezvoltare in cariera si in acest moment, asteptarile si oferta sunt extrem de diferite, sustine acesta.

“Acesta este si motivul pentru care nu toti tinerii care au sperat intr-o cariera fulguranta, au reusit sa o realizeze” a declarat Stelian Panescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#valori, # prioritati, # cariera, # bani, # tineri , #stiri Impact