CE vrea cresterea transparentei pe piata instrumentelor financiare derivate

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:28
1451 citiri
CE vrea cresterea transparentei pe piata instrumentelor financiare derivate

Comisia Europeana (CE) informeaza ca a prezentat miercuri o propunere de regulament care vizeaza cre?terea siguranteisi transparentei pietei instrumentelor financiare derivate negociate pe piete nereglementate (over the counter OTC), potrivit NewsIn.

"In acest proiect de regulament, Comisia propune ca informatiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC sa fie raportate catre asa-numitele registre centrale de tranzactii si sa poata fi accesate de catre autoritatile de supraveghere.

De asemenea, toti ceilalti participanti la operatiunile de pe piata vor avea, la randul lor, acces la mai multe informatii", se arata in comunicat.

Comisia mai propune si compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC.

Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract sa intre in incapacitate de plata.

Urmatorul pas este analizarea propunerii de catre Parlamentul European si de catre statele membre ale UE.

Dupa adoptare, regulamentul se va aplica de la sfarsitul anului 2012.

"Pietele financiare nu isi mai pot permite sa arate ca in vestul salbatic.

Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preturile alimentelor.

Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declansarea crizei financiare, cu consecintele dezastruoase pe care le resimtim cu totii.

Propunem reguli care vor aduce mai multa transparenta si mai multa responsabilitate pe pietele instrumentelor derivate.

Astfel, vom sti cine ce face si cine ce datoreaza, si cui anume.

In acelasi timp, vom lua masuri pentru a evita cazurile in care incapacitatea de plata a unei entitati individuale destabilizeaza un intreg sistem financiar, asa cum s-a intamplat in situatia colapsului Lehman", a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Un instrument financiar derivat este un contract incheiat intre doua parti cu privire la valoarea viitoare sau statutul activului aflat la baza sa (de exemplu, evolutia ratelor dobanzii, evolutia unei valute sau posibilitatea ca un debitor sa intre in faliment). Un instrument financiar derivat OTC este un instrument derivat care nu se tranzactioneaza la bursa, ci se negociaza privat intre doua contrapartide. 

#ce, # instrumente, # financiare, # derivate , #stiri Impact