Cele 5 propuneri PNL cu masuri fiscale anti-criza au fost respinse de plenul Parlamentului

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 14:54
1603 citiri
Cele 5 propuneri PNL cu masuri fiscale anti-criza au fost respinse de plenul Parlamentului

Amendamentele initiate de deputatul PNL Daniel Chitoiu privind 5 masuri fiscale anti-criza, cu un impact bugetar de circa 2,5 miliarde de lei si avizate de comisiile reunite de buget-finante au fost respinse in plenul Parlamentului cu 176 de voturi "impotriva" si 143 "pentru", fara nicio abtinere.

Unul din amendamente viza suspendarea aplicarii impozitului minim, deputatul PNL argumentand masura prin noul impozit la care Ministerul Finantelor Publice (MFP) lucreaza in prezent. Propunerea ar fi putut avea un impact asupra bugetului de circa 1 miliarde de lei, reprezentand astfel 0,2% din produsul intern brut (PIB), conform reprezentantilor MFP.

Un al doilea amendament aprobat de comisiile reunite de buget-finante se referea la continuarea aplicarii unui impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca incepand cu 2010 impozitul pe profit, de 16%. De asemenea, comisiile aprobasera scaderea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

A patra masura avizata de comisiile reunite vizeaza eliminarea nedectubilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului, masura cu impact bugetar de 500 milioane lei, respectiv 0,09% din PIB. In acelasi timp, propunerea lui Daniel Chitoiu si a deputatului PSD, Mugurel Surupaceanu, referitoare la scaderea majorarii de intarziere la plata de la 0,1% in prezent la 0,05% a fost adoptata de cele doua comisii reunite. 

#buget, # plen, # amendamente, # PNL , #stiri Impact