China are datorii "ascunse" de cel putin 1.500 de mld dolari

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:40
982 citiri
China are datorii "ascunse" de cel putin 1.500 de mld dolari

Autoritatile locale din China au acumulat datorii "ascunse" de cel putin 10.000 miliarde de yuani (1.500 miliarde de dolari), pe care le-au mascat folosind mii de vehicule investitionale folosite pentru imprumuturi, a declarat parlamentarul chinez Yin Zhongqing, potrivit Mediafax.

Aceste datorii vor deveni, probabil, neperformante odata cu apropierea de finalizare a proiectelor pe care le-au finantat, considera Yin, membru al comisiei pentru finante si afaceri economice din parlamentul Chinei, intr-un interviu pentru Reuters Insider, preluat de CNBC.

Nu este clar in prezent care imprumuturi vor deveni neperformante, intrucat acestea nu trebuie achitate pana la incheierea proiectelor pentru care au fost contractate.

"Valoarea mare a datoriilor acumulate de autoritatile locale de la finele lui 2008 pentru a combate impactul crizei financiare globale va deveni o povara grea pentru dezvoltarea ulterioara a Chinei", a spus oficialul chinez.

Autoritatile locale, de nivel districtual, au un risc ridicat de faliment, deoarece dispun de putine resurse financiare, a avertizat Yin.

"In 2009 si 2010, 70% din imprumuturile de pe aceste platforme de investitii si finantare au fost generate la nivel districtual, unde autoritatile nu au active valoroase, iar unele nu-si permit nici macar plata salariatilor. Datoriile acumulate astfel, chiar si cu garantii guvernamentale, pur si simplu nu pot fi platite.

In alte cuvinte, cand au imprumutat banii, autoritatile locale nu intentionau sa ii returneze", a afirmat parlamentarul.

Autoritatilor locale din China le este interzis sa se imprumute direct, astfel ca infiinteaza vehicule investitionale care iau credite de la banci, garantate de stat sau cu active, mai ales terenuri. Aceste datorii nu apar in datele autoritatilor centrale de la Beijing. 

#china, #datorii, #imprumuturi neperformante , #stiri Impact