China avertizeaza: Penalizarile SUA vor porni un razboi comercial

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:33
3494 citiri
China avertizeaza: Penalizarile SUA vor porni un razboi comercial

Senatul american va vota, astazi, un proiect de lege prin care intentioneaza sa penalizeze China pentru o asa-numita manipulare a cursului valutar care ii aduce avantaje comerciale, facand astfel presiuni asupra Chinei sa forteze aprecierea yuanului. China se opune acestei legi si avertizeaza ca va porni un razboi comercial, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata.

"Daca proicetul de lege va fi adoptat, atunci rezultatul ar lua forma unui razboi comercial, care ar insemna o pierdere pentru ambele parti. O astfel de actiune ar fi in detrimentul dezvoltarii legaturilor noastre economice si ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale", a declarat ministrul de externe chinez, Cui Tiankai, citat de CNN Money.

Ministrul Cui a vorbit intr-o conferinta de presa cu o zi inainte de intalnirea sa din Beijing cu reprezentantul american, secretarul de stat Kurt Campbell.

Chiar daca proiectul de lege trece de Senat, el trebuie sa fie dezbatut si votat si de Casa Reprezentantilor.

Purtatorul de cuvant al reprezentantilor, John Boehner, si-a semnalat dezacordul fata de proiectul de lege. "Cred ca e destul de periculos sa schimbam legislatia in Congresul american pentru a forta o tara sa isi schimbe modul in care isi gestioneaza moneda nationala", a declarat Boehner.

Moneda chineza, cunoscuta drept Renminbi, s-a apreciat in termeni reali cu aproape 20% fata de dolarul american din 2005, cand China a inceput sa controleze cursul, astfel incat sa se pastreze la o "linie de plutire".

Sustinatorii Senatului spun ca statul chinez nu a facut suficiente eforturi. Potrivit acestora, moneda Renminbi e subapreciata cu 25-30% in fata dolarului, ceea ce inseamna ca exporturile Chinei catre SUA devin cu 25-30% mai ieftine, in timp ce bunurile SUA sunt exportate in China la un pret foarte mare.

Senatul american ataca tendinta Chinei de a controla cursul

Obligand China sa isi reevalueze cursul, Senatul SUA spera sa reechilibreze relatiile comerciale cu China si sa aduca inapoi in tara un numar mare de locuri de munca.

"In cazul in care China isi continua practicile sale incorecte, viitorul copiilor si nepotilor nostri nu va fi prea stralucit", a declarat Charles Scumer, denator Democrat din New York. Schumer a propus in mod frecvent sanctiuni asupra Chinei, tocmai pentru ca isi tinea cursul valutar artificial subapreciat.

Cei care nu sunt de acord cu propunerea Senatului american argumenteaza ca sanctiunile nu vor rezolva fundamental lipsa de echilibru in comertul SUA cu China si nici nu vor rezolva problema somajului in America.

"Un yuan mai puternic nu va aduce inapoi locurile de munca in industriile in care se lucreaza intens si cu o tehnologie nu atat de avansata, industrii in care SUA nu are un avantaj competitiv real", a declarat Patrick Chovanec, profesor la Scoala de Economie si management din cadrul Universitatii Tsinghua.

Milioane de americani si-ar putea pierde locurile de munca, in lipsa unei reactii din partea Congresului

Toate aceste locuri de munca se vor duce in Bangladesh sau Vietnam mai repede decat sa ajunga inapoi in SUA, scrie CNN Money.

In ajunul votului din partea Senatului, Ministrul Cui sustinea ca autoritatile chineze privesc indeaproape fiecare pas pe care Congresul american l-ar putea face.

"Acest proiect de lege nu reflecta in niciun caz realitatea relatiilor noastre economice si comerciale. El ar putea avea un impact advers asupra relatiilor noastre si s-ar putea genera un adevarat razboi fara castigatori", a declarat Cui Tiankai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi comercial, # china sua razboi, # comert china sua , #stiri Impact