China, in plina ascensiune. Pana cand?

Marti, 15 Martie 2011, ora 12:00
2103 citiri
China, in plina ascensiune. Pana cand?

China a avut un record de 115 miliardari pe lista miliardarilor lumii publicata de Forbes saptamana trecuta. Analistii din piata se intreaba cat va mai dura acest progres al Chinei si cat de mare este amenintarea pe care o reprezinta favoritismele guvernului pentru companiile de stat, potrivit Forbes.

Succesele obtinute de China implica societati care si-au inceput ciclul de viata cu multi ani in urma.

"Cresterea clasei de mijloc este de a crea o cerere uriasa pentru aproape orice. Este o veche zicala care spune  <<un val in crestere poate ridica toate barcile>>, iar cresterea achizitiilor de orice fel, de la electronice la apartamente au redus riscul de a incepe o afacere", este de parere Ge DingKun, profesor de antreprenoriat si strategie la o universitate din Shanghai.

In opinia acestuia, guvernul si-a extins sprijinul pentru intreprinderile mici si mijlocii, iar acest lucru s-a intensificat in timpul crizei financiare globale, prin sprijinul pentru educatie, finantare si scutiri de taxe.

De exemplu, in 2009 guvernul a asigurat training gratuit tuturor celor care doreau sa studieze despre modul de incepere a unei afaceri.

Inainte de inceperea crizei financiare, creditele pentru IMM-uri reprezentau mai putin de 16% din totalul creditelor, insa in 2010, unele banci importante cum ar fi ICBC au raportat faptul ca din totalul creditelor acordate, 50% au fost exclusiv pentru IMM-uri.

DingKun spune ca este mai usor ca niciodata pentru antreprenori sa obtina capital initial pentru a porni o afacere.

"Numarul de  firme in China aproape s-a dublat in ultimii doi ani, in comparatie cu o scadere a numarului de firme in SUA. Multi antreprenori au ajuns in acel punct in care pot investi cateva milioane de renminbi pentru a se “arunca” intr-o afacere, fara a avea un impact prea mare asupra averii lor in cazul in care lucrurile nu merg chiar foarte bine", a adaugat acesta.

Potrivit profesorului DingKun, China trebuie sa-si extinda "terenul" pentru IMM-uri intrucat, datorita istoriei, infrastructura economica a Chinei a favorizat companiile de stat si cele cu investitii straine.

"O companie pe care o stiu, Touchstone a fost discriminata la pret de catre Administratia de Asigurari de Sanatate pentru dispozitivele medicale pentru simplul motiv ca nu sunt importate. Furnizorii straini au primit preturi mai bune, chiar daca calitatea produselor Touchstone este mai buna. Discriminarea IMM-urilor abunda in multe forme si in multe sectoare prin practici de inregistrare a societatii si politici de impozitare", a subliniat profesorul.

Mai mult, China trebuie sa-si perfectioneze sistemul de formare a antreprenorilor pentru a-i ajuta pe acestia sa infiinteze noi companii.

Tara are un deficit mare de cadre didactice calificate in antreprenoriat, sistemul educational punand prea mult accent pe cunostinte tehnice si mai putin pe abilitati si cunostinte de afaceri.

In opinia specialistului, industriile care sunt legate de consumatori vor crea noiii miliardari ai Chinei.

Acesta estimeaza ca pana in 2015 mai mult de 52% din chinezi vor trai in zone urbane, ceea ce va duce la cresterea cererii de proprietati.

Imbatranirea populatiei va afecta din ce in ce mai mult China, astfel incat pana in 2020, chinezii peste 60 de ani vor reprezenta 18% din totalul populatiei, aproape de populatia totala a SUA, ceea ce inseamna ca guvernul chinezesc va fi nevoit sa stimuleze cheltuielile de sanatate.

Cu toate acestea, specialistul prevede ca determinarea guvernului de a cosntrui o economie mai durabila va crea noi oportunitati pentru industriile high-tech.

De asemenea, chinezii vor incepe sa puna din ce in ce mai mult accent pe educatie, invatamantul privat generand afaceri de peste 700 de miliarde de renminbi in venituri, anul trecut.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #china, #companii de stat chineze, #immuri, #investitii chineze, #miliardari, #progresul chinei , #stiri Impact