China: prezentul si viitorul economic, la raport

Luni, 07 Martie 2011, ora 15:06
2352 citiri
China: prezentul si viitorul economic, la raport

Intr-un discurs despre starea economica a Chinei pe care l-a tinut duminica, premierul Wen Jiabao a vorbit despre lupta cu inflatia si despre impactul politicilor monetare lejere din economiile bogate.

Despre tinte

PIB-ul Chinei va creste cu aproximativ 8%, in acest an, in timp ce nivelul inflatiei se va situa in jurul valorii de 4%, la sfarsitul lui 2011, potrivit Reuters.

In urmatorii 5 ani, produsul intern brut va creste cu o rata anuala de 7%, depasind 55.000 de miliarde de yuani in 2015.

Veniturile populatiei vor creste si ele cu o medie anuala de 7%, pana in 2015.

Stabilitatea preturilor

"Recent, preturile au crescut cu rapiditate, ceea ce a dus la inrautatirea perspectivelor inflationiste.

Este o problema de interes general care afecteaza bunastarea populatiei si poate duce la instabilitate sociala. Trebuie, asadar, sa stabilizam nivelul preturilor ", a afirmat Wen Jiabao.

Potrivit acestuia, conditiile favorabile, printre care rezervele de cereale si valutare considerabile, trebuie exploatate la maximum.

In caz contrar, va fi foarte dificil pentru China se depaseasca efectele inflatiei importate si structurale, sa amortizeze presiunea in crestere pe costurile factorilor de productie si sa ghideze asteptarile in piata, astfel incat preturile sa fie stabilizate.

Stimularea cererii interne

Cresterea cererii pe plan intern este un principiu strategic pe termen lung si un punct fundamental in dezvoltarea durabila a economiei Chinei.

Mai mult, este o cerinta pentru promovarea dezvoltarii echilibrate.

"Vom stimula cererea, in mod activ. Vom continua sa crestem cheltuielile guvernamentale pentru a ajuta la extinderea consumului.

Primul pas este cresterea subventiilor destinate celor cu venituri mici".

Piata imobiliara

Printre obiectivele premierului chinez se numara implementarea si imbunatatirea politicilor de reglementare a pietei imobiliare, pentru a se reduce ritmul de crestere a preturilor locuintelor, alarmanta in unele orase.

Provocari globale

In acest an, China se confrunta cu o situatie extrem de complexa, in vederea dezvoltarii sale.

Economia globala continua sa recupereze intr-un ritm lent, iar fundamentul pentru recuperare este unul departe de a fi solid.

"Cresterea economica in tarile dezvoltate este slaba, ratele de somaj sunt si vor ramane ridicate, iar unele tari sunt inca sub amenintarea unor crize ale datoriilor suverane", a mai spus Wen Jiabao, analizand starea economica a Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#china, #economie china, #pib china, #premier chinez, #piata imobiliara, #preturi, #inflatie , #stiri Impact