Chiriasii RA-APPS cu venituri reduse ar putea plati chirii mai mici

Miercuri, 26 Martie 2008, ora 11:47
1223 citiri
Chiriasii RA-APPS cu venituri reduse ar putea plati chirii mai mici

Pensionarii cu venituri reduse care locuiesc in imobilele administrate de RA-APPS ar putea plati chirii mai mici decat ceilalti chiriasi, iar cei care locuiesc in vile ar putea fi mutati in apartamente, unde chiria pe metrul patrat este mai mica, a declarat seful demisionar al SGG, Ilie Bolojan. Bolojan a precizat ca succesorului sau la conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), Gabriel Berca, va trebui sa gaseasca o solutie pentru chiriasii din categoria "cazuri sociale", in 2-3 saptamani.


"RA-APPS, in afara de chiriasii cunoscuti si recunoscuti, are multe cazuri de tip social, pensionari care locuiesc la Regie inainte de 1989. (...) Pentru aceste persoane, care sunt cazuri sociale si care traiesc din pensie, va trebui sa gaseasca o solutie. Deci va trebui sa vina cu o hotarare de Guvern in perioada urmatoare, prin care, pentru cazurile sociale de la Regie, sa gasim o formula in care chiriile pe care le percepem sa fie suportabile", a declarat Bolojan, pentru NewsIn.


Ilie Bolojan a declarat ca nu s-a ocupat el insusi de cazurile sociale pentru ca, pana la aceasta data, nu exista o evidenta a acestei categorii de chiriasi. "In momentul de fata RA-APPS face anchete sociale, vedem care este impactul, cati avem in aceasta situatie. Am inteles ca numarul lor se poate ridica pana la 100 si trebuie sa venim cu o reglementare care sa acopere varietatea de cazuri sociale, pentru ca unii stau la vila, altii la blocuri. Eventual putem sa ii luam de la vila si sa ii mutam la blocuri", a spus Bolojan. El a precizat ca noul secretar general va trebui sa faca o analiza a acestor cazuri si, in cel mult 2-3 saptamani, sa inainteze o propunere de act normativ.


Guvernul a decis, in luna februarie, majorarea chiriilor pentru locuintele aflate in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS). Astfel, chiriile percepute de RA-APPS au crescut, din luna martie a acestui an, de la 327 de lei la peste 1600 de lei pe luna pentru apartamentele de aproximativ 150 de metri patrati si de la aproape 500 de lei la peste 5000 de lei pentru vile.


Chiriile au fost majorate intrucat nivelul lor nu acoperea cheltuielile Regiei cu aceste imobile. Potrivit datelor furnizate de Executiv, cheltuielile lunare - amortizarea, impozitele si taxele locale, reparatii, cheltuieli de administrare - pentru  imobilele adminstrate de Regie depaseau 200.000 lei lunar, iar veniturile lunare incasate au fost de aproximativ 48.000 de lei.


Prevederile ordonantei de urgenta privind majorarea chiriilor nu se aplica pentru locuintele si terenul aferent acestora, inchiriate prin licitatie publica, si nici pentru resedintele oficiale, locuintele de protocol si de serviciu, avand in vedere ca suma ce reprezinta contravaloarea chiriei este suportata din bugetul institutiei la care este angajat chiriasul.


Pe agenda sedintei de Guvern de miercuri figureaza si numirea oficiala a prefectului de Bacau, Gabirel Berca, in functia de secretar general al Executivului, in locul lui Ilie Bolojan. Bolojan a demisionat pentru a candida, din partea PNL, la primaria municipiului Oradea, in conditiile in care functia de secretar general, asimilata celei de inalt functionar public, este incompatibilia cu cea de membru de partid.