CNADNR demareaza luni recensamantul traficului autovehiculelor care circula pe teritoriul Romaniei

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 14:04
1747 citiri
CNADNR demareaza luni recensamantul traficului autovehiculelor care circula pe teritoriul Romaniei

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) demareaza luni, 12 aprilie, ora 8:00, recensamantul traficului autovehiculelor care circula pe teritoriul Romaniei, indiferent de tara in care sunt inmatriculate, la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a ONU, relateaza NewsIn.

"Avem 943 de posturi de inregistrare pe drumurile nationale, 2.202 pe drumurile judetene si 184 pe drumurile comunale. Actiunea are loc la recomandarea Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si se desfasoara in toate tarile Uniunii Europene.

Inregistrarile de trafic se vor desfasura dupa un calendar prestabilit, care va monitoriza fiecare zi din saptamana, in diferite perioade considerate de varf din punct de vedere al traficului. Monitorizarea se va incheia la 13 noiembrie 2010, ora 20:00. Datele vor fi prelucrate, iar concluziile vor fi facute publice in primul trimestru al anului 2011", se arata in comunicatul CNADNR.

Actiunea este organizata pe toate drumurile nationale de CNADNR si coordonata de CESTRIN. De monitorizarea masinilor care circula pe drumurile judetene si comunale se ocupa autoritatile locale.

Scopul recensamintului este identificarea zonelor cel mai intens circulate, asa-numitele puncte fierbinti, precum si creionarea componentei traficului, de marfa sau de persoane, care circula pe reteaua de drumuri publice.

Inregistrarea manuala a masinilor, bicicletelor si motocicletelor se efectueaza periodic, o data la 5 ani. Cunoasterea caracteristicilor traficului pe reteaua rutiera este absolut necesara pentru fundamentarea si proiectarea investitiilor rutiere si a lucrarilor de intretinere si reparare a drumurilor, fundamentarea masurilor de organizare a circulatiei rutiere si urmarirea dinamicii de evolutie a traficului pe reteaua de drumuri, precum si elaborarea de studii pentru evaluarea calitatii aerului prin estimarea emisiilor din traficul rutier si a impactului asupra mediului.

"Inregistrarea circulatiei pe reteaua de drumuri publice se realizeaza folosind o metoda combinata manual si automat. Astfel, inregistrarile automate de circulatie au caracter permanent si se efectueaza folosind contori de trafic de tip totalizator, inregistrator si clasificator care acopera circa 55% din reteaua de drumuri nationale, iar inregistrarile manuale se executa o data la 5 ani, pe baza unui plan de sondaj care acopera reteaua de drumuri publice interurbane prin posturi de inregistrare a circulatiei", potrivit Companiei de Drumuri.

In cadrul inregistrarilor de circulatie, vehiculele vor fi incadrate in 11 categorii. De la biciclete, motociclete fara atas, microbuze, camioane, tractoare, autobuze pana la carute. Monitorizarea manuala de circulatie se efectueaza in toate posturile de inregistrare, in zece zile pe tot parcursul anului, in fiecare zi din saptamana pentru lunile cu trafic mediu (aprilie, mai, octombrie, noiembrie), o zi cu trafic mediu din luna de varf (miercuri - luna august) si doua zile de weekend cu trafic maxim in luna august.

Tot in luna de foc, august, se vor desfasura si anchete origine-destinatie. In fiecare post de recenzare, formularele se completeaza separat pentru fiecare zi de inregistrare a circulatiei, un singur formular pentru ambele sensuri de circulatie la drumurile cu doua benzi de circulatie cu trafic orar mai mic de 500 vehicule/ora sau MZA (media zilnica anuala) calculat la nivelul anului 2005 mai mic de 5.000 vehicule/24ore .

De asemenea, cate un formular pentru fiecare sens de circulatie la drumurile cu patru benzi de circulatie si la autostrazi, precum si la drumurile cu doua benzi de circulatie cu trafic orar mai mare de 500 vehicule pe ora sau un MZA calculat la nivelul anului 2005 mai mare de 5.000 vehicule /24 ore.

Totalizarea vehiculelor pe grupe si ore si inscrierea rezultatelor, in cifre, in casutele respective se fac de catre responsabilul cu traficul rutier de la SDN a CNADNR SA pentru drumurile de interes national si persoana cu atributii de control si verificare operativa de la Consiliul Judetean, pentru drumurile de interes judetean si drumurile comunale.

Colectarea electronica a datelor se face de catre CESTRIN, care le va prelucra si organiza statistic. Toate aceste date vor fi baza alcatuirii modelului national de transport atat la nivel national, cat si la nivel de dezvoltare regionala. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#recensamant, # CNADNR, # autovehicule, # trafic , #stiri Impact