Companiile de stat, verificate de Finante, la sesizarea Eurostat

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 18:06
1552 citiri
Companiile de stat, verificate de Finante, la sesizarea Eurostat

Ministerul Finantelor Publice a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, dupa ce Eurostat a exprimat rezerve cu privire la calculul deficitului bugetar al Romaniei in sistemul european ESA95, a anuntat marti intr-un comunicat Institutul National de Statistica (INS), transmite Mediafax.

Potrivit comunicatului, la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si INS.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

"Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011)", se arata intr-un comunicat al Statisticii. 

Guvernul a stabilit pe 20 aprilie ca va incepe verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare. 

Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare urmeaza a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor cu ocazia raportarii din septembrie 2011, se mai arata in comunicat.

Anul trecut, Comisia Europeana a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului. 

Pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzactie finaciara ca tranzactie nefinanciara, masura care a determinat de asemenea modificarea estimarii privind deficitul bugetar.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#companii stat, #eurostat, #deficit bugetar, #finante , #stiri Impact