Companiile japoneze ar putea investi in industria auto din Romania si in extinderea proiectelor de reducere a riscului seismic

Joi, 22 Februarie 2007, ora 15:33
1005 citiri

Companiile japoneze ar putea investi in industria auto si in programul privind reducerea riscului seismic desfasurat in Romania, in urma unor discutii purtate joi cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, aflat intr-o vizita oficiala in Japonia, potrivit unui comunicat al Executivului.

Premierul a discutat cu reprezentantii Japan Bank for International Cooperation (JBIC), cu reprezentanti din conducerea companiei Honda si a participat la un dejun de lucru cu conducerea Comitetului Economic Mixt.

In cadrul intrevederii avute de premierul Calin Popescu-Tariceanu cu conducerea JBIC au fost trecute in revista proiectele comune derulate, intre care terminalul de containere din portul Constanta Sud, reabilitarea DN 6 si calea ferata Bucuresti-Constanta, modernizarea termocentralei de la Turceni.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat faptul ca asistenta primita de Romania pana acum de la JBIC a sprijinit reformele, inclusiv pe cele in vederea aderarii la UE.
In cadrul discutiilor s-a manifestat interesul partii japoneze in privinta proiectului pilot privind constructia unei noi linii de metrou in Bucuresti. Partea japoneza este interesata sa finanteze o parte importanta din lucrari, avand in vedere impactul favorabil asupra mediului inconjurator, care este o preocupare importanta a JBIC.

Primul-ministru si-a manifestat interesul si pentru extinderea proiectelor de cooperare pentru reducerea riscului seismic la cladiri si structuri, avand in vedere experienta japoneza in acest domeniu.

De asemenea, primul-ministru s-a intalnit si cu reprezentantii companiei Honda. In cadrul intalnirii, premierul a transmis interesul Romaniei privind prezenta pe piata din Romania a companiei japoneze.

La invitatia Comitetului economic mixt, ce reuneste mari concerne japoneze, primul-ministru a avut un dejun de lucru cu conducerea acestei structuri, in cadrul discutiilor seful guvernului de la Bucuresti subliniind faptul ca noua pozitie a Romaniei de membru al UE favorizeaza dinamica schimburilor comerciale si investitionale.

Printre avantajele mentionate de premier se numara ritmul cresterii economice, care este incurajat de cota unica de impozitare si de un nivel scazut al datoriei publice, precum si de marimea pietei, Romania fiind a saptea tara ca dimensiune din UE.
Calin Popescu-Tariceanu s-a referit la cateva dintre domeniile importante de colaborare - industria de autovehicule si componente auto, energetic, IT, cercetare-dezvoltare si inovare.

In ceea ce priveste domeniul energetic, seful guvernului de la Bucuresti a mentionat faptul ca tara noastra beneficiaza de importante resurse, precum carbuni si uraniu, dar si de rezerve de petrol si gaze naturale.
Un alt avantaj il constituie deschiderea directa a Romaniei la Marea Neagra, ceea ce face posibila utilizarea transportului maritim.

Oamenii de afaceri japonezi si-au manifestat deschiderea pentru piata romaneasca, multi dintre cei prezenti avand deja deschise reprezentante in Romania.
Prezenta lui Calin Popescu-Tariceanu in Japonia reprezinta prima vizita a unui premier roman in Tara Soarelui Rasare din intreaga istorie de peste 100 de ani a relatiilor bilaterale si primul contact la nivel inalt dintre Romania si o putere asiatica de importanta strategica pentru tara noastra dupa aderarea la UE.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale este apreciat ca modest in comparatie cu potentialul. In 2005, schimburile comerciale s-au ridicat la peste 662 milioane de dolari, din care 78,9 milioane dolari exporturi romanesti si 583,9 milioane dolari importuri romanesti.

Exporturile au constat, in principal, in semifabricate din lemn - 59,7 milioane de dolari. S-au mai exportat masini si utilaje, produse chimice, metalurgice, vehicule de transport, marochinarie.

Importurile din Japonia au constat in masini si echipamente - 308 milioane dolari, vehicule de transport, aparate optice si fotografice, articole din metal, materiale plastice, cauciuc, produse chimice si textile.

Valoarea capitalului nipon investit in Romania este de doar 300 milioane de dolari.
Majoritatea exporturilor japoneze in Romania constau din materiale pentru companiile nipone care opereaza in tara noastra (40-60 la suta din volumul total). Dupa prelucrare, produsele sunt exportate, de obicei in UE.

Conform statisticilor MAE, in Romania functioneaza 13 fabrici nipone si 177 firme cu capital japonez, in majoritate IMM-uri.
Principala problema pentru investitiile japoneze in Romania o constituie, conform oamenilor de afaceri niponi, infrastructura de transport, dar si angajarea unei forte calificate de munca, in conditiile in care cateva milioane de romani au plecat la munca in Spania si Italia.

Cea mai semnificativa prezenta economica romaneasca in Japonia este in domeniul cosmeticelor. In 2005, in Japonia a fost inaugurata prima retea nationala de distributie a produselor cosmetice pe baza de Gerovital, G-Plant.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)