Consiliul Fiscal, fara ministri, parlamentari si politicieni

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 14:51
1299 citiri
Consiliul Fiscal, fara ministri, parlamentari si politicieni

Politica fiscal-bugetara a Guvernului va fi evaluata de catre Consiliul Fiscal, votat in Parlament si din care nu vor avea dreptul sa faca parte persoane care in ultimii doi ani au lucrat ca ministri, parlamentari sau lideri politici si nici nu sunt rude de pana la gradul II cu astfel de demnitari.

Consiliul Fiscal va lucra ca autoritate independenta si va fi compus din cate un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei, Institutului Bancar Roman, Asociatiei Romane a Bancilor, Academiei Romane si Academiei de Studii Economice, cu studii universitare in domeniul economic, buna reputatie si experienta de minimum 5 ani in domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare, conform proiectului legii responsabilitatii fiscale, aprobat marti de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.

Consiliul va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de cinci ani si nu pot fi realesi la finalizarea mandatului.

Persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu vor fi audiate de comisiile parlamentare de buget-finante si votate de plenul Parlamentului, care va transmite acceptul catre presedintele Academiei.

Membrii Consiliului nu vor primi instructiuni de la autoritati publice sau alte institutii.

Din Consiliul Fiscal nu vor face parte persoane care cu doi ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in Guvern, au fost membri ai Parlamentului Romaniei ori Parlamentului European sau au avut functii de conducere intr-un partid politic.

Accesul in Consiliu va fi interzis si persoanelor cu rude de pana la gradul II care detin astfel de functii.

Pe perioada mandatului, membrii Consiliului Fiscal nu pot accepta functii de demnitate publica in Guvern, nu pot deveni parlamentari si nici nu pot avea rude de pana la gradul II in aceste structuri, nu pot fi functionari publici si nici membri in consilii de administratie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor nationale.

Presedintele Consiliului va raspunde in fata Parlamentului pentru corectitudinea si acuratetea analizelor si recomandarilor.

El va primi o indemnizatie lunara la nivelul celei de secretar de stat, iar vicepresedintele va fi remunerat cu o indemnizatie similara celei acordate unui subsecretar de stat.

Ceilalti membri ai Consiliului vor primi o indemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar in cazul in care au participat la doua sau mai multe sedinte lunare.

Consiliul va avea ca atributii principale analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare, evaluarea performantelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza si elaborarea de recomandari asupra legilor bugetare si altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare inainte de avizul Executivului, transmiterea de informatii, in urma solicitarii scrise, catre presedintele tarii, sefii celor doua camere parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Curtii de Conturi si comisiile parlamentare.

Consiliul Fiscal va putea solicita informatii, documente sau date relevante chiar daca acestea sunt clasificate.

Pana la sfarsitul lunii martie a fiecarui an, Consiliul va elabora un raport anual privind derularea politicii fiscal-bugetare.

Nominalizarile pentru persoanele care sa faca parte din Consiliu vor fi transmise comisiilor parlamentare de buget-finantate in termen de 45 zile de la publicarea legii responsabilitatii fiscale in Monitorul Oficial, iar in cel mult 30 zile de la transmiterea nominalizarilor vor fi organizate audierile acestora.

In urma votului din plenul Parlamentului, presedintii comisiilor de buget-finante vor transmite presedintelui Academiei Romane numele persoanelor acceptate pentru a face parte din Consiliul Fiscal. 

#consiliu, # fiscal, # ministri, # parlamentari, # politicieni , #stiri Impact