Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare a bugetului pe 2010 nu respecta principiul transparentei

Luni, 16 August 2010, ora 17:21
1722 citiri
Consiliul Fiscal: Proiectul de rectificare a bugetului pe 2010 nu respecta principiul transparentei

Proiectul de rectificare a bugetului pe 2010 intocmit de Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu respecta in totalitate principiile transparentei, stabilitatii si echitatii, a anuntat luni Consiliul Fiscal, informeaza NewsIn.

Astfel, in opinia Consiliului Fiscal, principiul transparentei nu este respectat, de exemplu, prin faptul ca revizuiri majore ale unor capitole de venituri (in special veniturile nefiscale) si de cheltuieli nu sunt insotite de note explicative privind sursele revizuirii si ipotezele luate in calcul.

In ceea ce priveste principiul stabilitatii, Consiliul Fiscal este de parere ca Guvernul are obligatia de a conduce politica fiscal-bugetara intr-un mod care sa asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice.

"Cu toate acestea, cresterea recenta a TVA, desi motivata prin imperativul asigurarii echilibrului bugetar, nu s-a facut in conformitate cu principiul stabilitatii, masura fiind implementata intr-un orizont de timp foarte scurt si fara o estimare detaliata de impact, desi efectele ei asupra economiei sunt majore", spun reprezentantii Consiliului Fiscal.

In privinta principiului echitatii, Guvernul trebuie sa deruleze politica fiscal-bugetara luand in calcul impactul financiar potential asupra generatiilor viitoare, precum si impactul asupra dezvoltarii economice pe termen mediu si lung.

Cu toate acestea, deficitul foarte ridicat in cadrul bugetului general consolidat aduce atingere acestui principiu, fiind necesara o consolidare fiscala substantiala in anii urmatori, in special prin ajustarea facturii sociale, nesustenabile in acest moment.

In opinia Consiliului Fiscal, din analiza proiectiilor actualizate pentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetara, coroborate cu datele de executie la finele primului semestru din 2010, se desprinde un risc semnificativ ca estimarile aferente unor categorii de venituri sa se dovedeasca a fi prea optimiste.

Astfel, pentru unele categorii de venituri bugetare, proiectiile aferente semestrului doi implica rate de crestere fata de aceeasi perioada a anului anterior semnificativ mai mari decat cele consemnate in executia bugetara din primul semestru.

Conform estimarilor preliminare ale Consiliului Fiscal, exista riscul ca veniturile fiscale sa fie supraevaluate cu pana la 0,4-0,5% din PIB.

In ceea ce priveste cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal considera in cea mai mare parte realiste proiectiile revizuite.

Cele mai mari revizuiri in crestere sunt aferente cheltuielilor cu asistenta sociala (in principal, pensii si ajutoare de somaj) si cheltuielilor cu bunuri si servicii.

Dintre capitolele de cheltuieli cu revizuiri in scadere sunt de mentionat reducerile aferente cheltuielilor de personal si cele aferente cheltuielilor de capital.

Potrivit Consiliului Fiscal, "daca in cazul cheltuielilor de personal revizuirea este explicata de reducerile de salarii si disponibilizarile preconizate in sectorul public, in cazul cheltuielilor de capital, reducerea se datoreaza necesitatii echilibrarii bugetare".

Consiliul Fiscal considera, avand in vedere cele mentionate, ca tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, desi posibil de atins, comporta riscuri semnificative.

In acelasi timp, Consiliul Fiscal recomanda identificarea proactiva a unor surse de echilibrare bugetara care sa poata fi accesate daca riscurile identificate se materializeaza. 

#deficit tva cheltuieli rectificare principii , #stiri Impact