Constructiile ilegale nu mai primesc documentatii de urbanism si vor fi demolate

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:35
2143 citiri
Constructiile ilegale nu mai primesc documentatii de urbanism si vor fi demolate

Autoritatile nu vor mai putea aproba documentatii de urbanism pentru intrarea in legalitate a constructiilor realizate fara autorizatii, acestea putand fi demolate partial sau total, conform unui proiect de ordonanta a Guvernului, elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), anunta Mediafax.

Proiectul vizeaza modificarea si completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

"Avand in vedere numeroasele cazuri de abuzuri privind construirea fara incadrarea in regulamentele de urbanism aprobate, prin lucrari neautorizate integral sau care nu respecta autorizatia, cazuri ce pot avea grave consecinte, la nivelul mediului, sanatatii publice, sigurantei cetatenilor, propunerea de ordonanta introduce dispozitii privind imposibilitatea initierii si / sau aprobarii a unor documentatii de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Documentul prevede ca pentru constructiile executate fara respectarea regulamentului local de urbanism aprobat la data constatarii contraventiei de catre organele abilitate sa fie luate masurile de incadrare a acestora in prevederile regulamentului, inclusiv prin demolarea partiala sau totala.

Anularea hotararilor de aprobare a documentatiilor de urbanism, emise cu incalcarea prevederilor legale, poate fi ceruta de catre prefecti in urma controlului sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat in Constructii, arhitectului sef de judet sau autoritatilor centrale de specialitate.

"Documentatiile de amenajare a teritoriului sau de urbanism, elaborate conform legislatiei in vigoare, care au avizele si acordurile prevazute de lege si solicitate prin certificatul de urbanism, se promoveaza de catre primar, in vederea, aprobarii prin Hotarare de Consiliu local / general, pe baza referatului de specialitate al arhitectului-sef , in termen de maxim 30 zile de la data inregistrarii documentatiei la registratura primariei.

In termen de maxim 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice, inaintarii expunerii de motive elaborate de primar/presedintele consiliului judetean si a raportului de specialitate elaborat de catre arhitectul-sef, Consiliul judetean sau local are obligatia sa emita o hotarare prin care aproba sau respinge documentatia de amenajarea teritoriului sau urbanism", se arata in proiect.

Autorii documentului sustin ca proiectul vizeaza, printre altele, consolidarea procesului de planificare teritoriala strategica si integrata, clarificari privind responsabilitatile institutiilor administratiei publice si altor organisme implicate in procesul de avizare si aprobare a documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism, dar si legate de activitatea si atributiile arhitectului-sef si a structurii de specialitate condusa de acesta.

In plus, proiectul urmareste "reducerea drastica" a posibilitatilor privind modificarea documentatiilor de urbanism aprobate, prin transformarea planului urbanistic zonal in instrument de actiune al autoritatilor publice, cu exceptia situatiilor de extindere a intravilanului pentru suprafete mari, exceptie necesara mai ales pentru localitatile mici, pentru a putea permite investitiile in contextul lipsei de resurse financiare la dispozitia autoritatilor locale.

Totodata, documentul introduce tematica protectiei peisajelor naturale si culturale pentru domeniile amenajarii teritoriului si urbanismului si aduce precizari privind posibilitatea asigurarii furnizarii in comun a serviciilor publice privind planificarea urbana si teritoriala, eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire, pentru comunele care nu isi pot asigura organizarea structurii de specialitate in acest domeniu.

"Avand in vedere ca dezvoltarea durabila si coerenta a teritoriului national este in primul rand o responsabilitate a autoritatilor administratiei publice, a fost consolidat rolul acestora privind planificarea si controlul dezvoltarii.

In acest sens, sunt stabilite competentele exclusive de initiere a elaborarii documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism pentru autoritatile administratiei publice locale, Guvernului, respectiv ministerelor de specialitate, exceptiile fiind foarte clar prevazute", se arata in nota de fundamentare.

Autorii noteaza ca adoptarea proiectului va avea un impact favorabil asupra continuarii investitiilor si dezvoltarii localitatilor, prin modificarea prevederilor legate de valabilitatea planurilor urbanistice generale, asigurandu-se astfel cadrul legal eliberarii certificatelor de urbanism si autorizarii constructiilor.

De asemenea, prin reducerea posibilitatilor de derogare, se creaza atat un mediu investitional stabil cat si securitatea juridica a investitiilor, conform sursei citate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#documentatii de urbanism, #demolare constructii, #mdtr , #stiri Impact