Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consumatorii romani sunt nepregatiti pentru aderare

Consumatorii romani sunt nepregatiti pentru aderare
Zona rurala este nepregatita din punct de vedere al informarii asupra drepturilor pe care le au consumatorii, a declarat pentru Rompres presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Costel Stanciu. Acesta a precizat ca programul privind Centrul de Resurse pentru Asociatiile de Consumatori (CRAC), sustinut financiar de Comisia Europeana, nu acopera decat o parte din zonele urbane, fara referire explicita la cele rurale. A"Proiectul, in valoare totala de 39.000 euro, din care 95 la suta reprezinta finantarea UE printr-un program PHARE, are ca principal scop realizarea unor instrumente suplimentare de informare si pregatire a producatorilor si consumatorilor. CRAC va completa, astfel, activitatile Centrul de Consultanta si Informare a Consumatorilor, finantat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Federatia Consumatorilor din Germania. Proiectul a fost castigat in 2005, iar contractul a fost semnat la finele lunii noiembrieA", a subliniat presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Reinfiintarea agentiilor locale APC
Conform unui studiu realizat de APC, circa doua treimi din agentii economici din Romania nu sunt inca pregatiti pentru aderare din punct de vedere al aplicarii standardelor de protectie a consumatorilor, existente pe piata Uniunii Europene. In actualul context, cand UE acorda o importanta deosebita dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale si parteneriatelor public-privat, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor are un rol din ce in ce mai important in informarea firmelor, in respectarea legislatiei Uniunii Europene, dar si in informarea cetatenilor, cu predilectie a celor din orasele mici si mijlocii. A"Prin intermediul proiectului PHARE referitor la Centrul de Resurse pentru Asociatiile de Consumatori se doreste dezvoltarea nivelului de informare a tuturor asociatiilor de consumatori din Romania. Astfel, vor fi fructificate experientele dobandite prin organizarea unor actiuni cu impact asupra mediului de afaceri organizate de Taiex-Oficiul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene. Aplicarea practica a programului inseamna, in primul rand, renasterea asociatiilor locale pentru protectia consumatorilor. Proiectul isi propune sa acorde asistenta liderilor acestor asociatii in vederea accesarii de fonduri europene prin proiecte adresate programelor post-aderareA", a precizat Costel Stanciu.

Cronica Romana

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 735 ori