Cota de impozitare de 10%, riscanta pentru tintele bugetare

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:59
1434 citiri
Cota de impozitare de 10%, riscanta pentru tintele bugetare

Consiliul Fiscal (CF) sustine ca reducerea nivelului impozitului pe venit de la 16% la 10% comporta riscuri majore pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in contextul programului economic sustinut de Fondul Monetar International, de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala, informeaza NewsIn.

Plenul Senatului a adoptat marti o propunere legislativa a 22 de senatori PDL pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede reducerea, incepand cu 1 ianuarie 2011, de la 16% la 10% a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse, urmand ca votul decizional sa fie acordat in Camera Deputatilor.

"Consiliul Fiscal isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca pasii procedurali prevazuti de Legea responsabilitatii fiscale nu au fost respectati, in conditiile in care avizul Consiliului referitor la respectivul act normativ nu a fost solicitat.

In plus, avizul Guvernului privind initiativa legislativa in cauza este negativ, iar aceasta nu este insotita de propuneri de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, desi consecintele asupra echilibrului bugetar sunt majore", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal, care solicita camerei decizionale - Camera Deputatilor - sa se asigure ca prevederile Legii responsabilitatii fiscale sunt respectate.

De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca, in conditiile in care adoptarea unei astfel de masuri ar genera pierderi estimate de venituri bugetare de circa 1% din PIB, reducerea nivelului impozitului pe venit de la 16% la 10% comporta riscuri semnificative pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in contextul programului economic sustinut de Fondul Monetar International, de Uniunea Europeana si de Banca Mondiala.

Consiliul Fiscal mai mentioneaza faptul ca tintele bugetare pe termen mediu au fost validate de catre Senatul Romaniei cu ocazia aprobarii Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 in data de 17 noiembrie 2010 si ca ar fi pusa in pericol respectarea termenului limita 2012 pentru corectarea deficitului excesiv in conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010, reiterata in sedinta acestuia din 19 octombrie 2010.

"In opinia Consiliului fiscal, o eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales avand in vedere contextul european actual", se mai precizeaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cota, #impozitare, #tinte, #bugetare, #consiliu, #fiscal , #stiri Impact